Ajax ca. 29. dec. 1942 Samsø Bælt

Skift til: navigering, søgning

ca. 29. dec. 1942 Ajax[redigér]

Motorskibet Ajax afsejlede 28. december 1942 om morgenen med fra Nakskov 6 mand besætning og lastet med 245 ton byg bestemt til Carlsberg-bryggerierne i København, men borteblev og menes forlist den efterfølgende aften eller nat mellem Samsø og Sjællands rev, dvs. i Samsø Bælt eller det nordlige Storebælt.

Fiskekutteren Esther II opdagede 30. december skibets redningsflåde og opsamlede en redningskrans 4 sømil østsydøst for kosten på Havknude Flak og fandt en tom umærket redningsbåd 8 sømil sydøst for Naveren lystønde tog båden med på slæb hjem til Grenå.

Skibets anden gråmalede spidsgattede redningsjolle observeredes tilsyneladende 5. januar kl. 15.15 af en fiskerbåd fra Kerteminde ca. 4½ sømil nord for Romsø fuld af vand og med et lig ombord, men kunne ikke komme på siden af den. Jollen fandtes 11. januar inddrevet på Hindsholms nordspids med den afdøde, som var iført sømandstøj og redningsvest og udstyret med en stavlygte. Han blev ud fra sin guldring identificeret som skibsfører Niels Sigvald Kristiansen, der i øvrigt havde deltaget i Knud Rasmussens sidste Grønlandsekspedition i 1933. Liget ville blive begravet i Århus, hvortil enken agtede at flytte.

Skibet ejedes af kaptajn Th. Lindholmer, der tidligere boede i Bandholm og i 10 år selv havde sejlet skibet, bl.a. med sten fra Bornholm..