Beacon Light 19. feb. 1918 Hebriderne

Skift til: navigering, søgning

12. jan. 1905 Tornby Strand[redigér]

Det engelske tankskib Beacon Light med kaptajn J.G. Kell havde sejlet petroleum til København og afsejlede 7. januar 1905 mod South Shields i ballast, men da det under vestlig storm natten til 11. januar befandt sig i Nordsøen ca. 140 sømil vest for Hanstholm sprang det læk, så vandet efterhånden trængte ind i kedelrummet og slukkede fyrene, så skibet drev hjælpeløst rundt.

Kl. 17.30 kom Gøteborg-damperen Adolph til hjælp og bjærgede 6 mand fra skibets redningsbåd, men derefter tabte de hinanden af syne.

Da havaristen 12. januar kom i nærheden af Rubjerg Knude Fyr kastedes anker, men kæden sprang og skibet drev nordefter og inddrev kl. 13 på 2. revle ud for det nordlige Tornby Strand ca. 1 sømil sydvest for Hirtshals Fyr og kom til at stå med stævnen mod land.

Redningsbådene fra Nørre Tornby og Lilleheden sattes 2 gange forgæves ud, men efterhånden drev skibet længere ind med bredsiden til, så der med raketapparatet blev skudt en line over skibet. En mand af besætningen gik til vejrs, men styrtede ned og kvæstedes hårdt.

Imidlertid gik redningsbådene ud for 3. gang og det lykkedes da at bjærge hele den ombordværende 24 mand besætning.

Svitzer ankom et par dage senere med 2 bjærgningsdampere, men 29. januar sprængtes det ene dampskibs spil, så de måtte gå til Frederikshavn for reparation og de 20 ombordværende bjærgere reddedes dagen efter i land med raketapparat.

Den 29. marts genoptoges bjærgningen, som endelig 21. april lykkedes, hvorefter skibet bragtes til Frederikshavn og senere til Gøteborg for reparation.

19. feb. 1918 The Minch ved Hebriderne[redigér]

Skibet blev under 1. verdenskrig i 1914 rekvisioneret af Admiralty.

Det var med kaptajn J. Owen på vej fra Liverpool via Stornoway til Scapa Flow lastet med fuelolie og i en mindre konvoj, da det 19. februar 1918 blev torpederet af den tyske ubåd U 91 (Glasenapp) og sank i The Minch 15 sømil øst for Butt of Lewis ved Hebriderne.

Under eftersøgning efter overlevende hørtes et svagt råb, men ingen fandtes og alle 33 ombordværende omkom.

Ledsageskibene blev efterfølgende kritiseret for at have sejlet med lyset tændt og ikke i zigzag, men skyldtes til dels at der i The Minch lå nogle fiskerbåde.