Belette 1812 Læsø Nordvestrev?

Skift til: navigering, søgning

24. nov. 1812 Belette[redigér]

Den britiske krigs-sloop eller brig Belette med kaptajn David Sloane konvojerede en gruppe russiske skibe op gennem Kattegat mod Gøteborg og skal 24. november 1812 have stødt mod den undersøiske såkaldte Johns Knold, så skibet knækkede over i 2 og sank på forholdsvis lavt vand.

Mandskabet forsøgte at reddede sig i masterne, der ragede op over vandet, men i løbet af natten bukkede de fleste under af kulde og overanstrengelse, så kun 5-6 overlevede og 114-116 druknede, deriblandt alle officererne.

Den såkaldte Johns Knold skal på ældre kort have været indtegnet ved Læsø Nordvestrev, men andetsteds står skrevet at skibet stødte mod sted ud for Hesselø og endda endte med at forlise i Varberg skærgård, hvilket lyder helt forkert.

Da der oprindeligt var skrevet, at konvojen gik sydvest om Anholt, kunne det tyde på at Johns Knold er identisk med en stor sten, som rager 1,5 meter op på ca. 8 meter vand ved østerenden af Tangen i Ålborg Bugt ud for Norddjurs, hvor også dampskibet Helene forliste 1891.

Skibet deltog i øvrigt også i den skæbnesvangre konvoj året før med St. George og Defence og havde opbragt flere bl.a. franske og amerikanske skibe.