Bonita 1941 Trelleborg

Skift til: navigering, søgning

14. okt. 1941 Bonita[redigér]

Motorskibet Bonita var hjemmehørende i Norge indtil det 1938 købtes af D/S Dania og var hjemmehørende i Esbjerg, men fra 1940 i Vejle.

Skibet var på vej fra Luleå til Holtenå lastet med jernmalm, da den natten til 14. oktober 1941 med delvis afskærmede lanterner i den sydlige Østersø ca. 9 sømil sydøst for Trelleborg blev påsejlet agten om bagbord af den skånske damper Bojan af Simrishamn. Bonita sank i løbet af ca. 1 minut med agterskibet først.

Bojan fik stævnen knust, men holdt sig flydende og blev på ulykkesstedet i 5 timer, inden den fortsatte mod Trelleborg med 4 overlevende, hvorimod 21 omkom.

Umiddelbart efter sammenstødet optog Bojan 2 matroser, som havde befundet sig i lukafet agter og reddede sig op på en redningsflåde anbragt på agterhuset. Efter ½ time reddedes desuden flydende ved hver sin luge en messedreng og kaptajn S.J. Farup. Den vagthavende styrmand Magnus Jensen omkom, men han nåede at alarmere kaptajnen, der indespærret i sin kahyt på kommandobroen reddede sig ud gennem et lille vindue og udgik at blive suget ned med skibet.

Vraget ligger på ca. 40 meter dybde.