Brita Dan 1964 Rauma

Skift til: navigering, søgning

7. nov. 1964 Brita Dan[redigér]

Rederiet Ocean-motorskibet Brita Dan var i ballast på vej fra Nørresundby til Rauma i Finland og befandt sig i Bottenhavet under kraftig nordvestlig hagl- og snestorm, da det 7. november 1964 lidt efter kl. 6 med nordlig kurs grundstødte på Fagerströms-skærene sydvest for Rauma.

Der konstateredes lækage i maskinrummet og 4. underlastrum og hovedmaskinens smøreolie-system faldt bort, så kl. 6.30 rømmedes maskinrummet og kl. 6.45 løftede en kraftig sø skibet fri af grunden. I redningsaktionen deltog et kystbevogtningsfartøj/lodsbåd fra øen Kylmäpihlaja og redningskutteren RV22.

Omkring 4 km fra Kylmäpihlaja-fyrtårnet og 13 km fra Rauma kastedes anker, men ved 9-tiden lå agterskibet med hoveddækket i vandlinien, så 9 mand af besætningen ved hjælp af gummiflåder overførtes til lodsbåden.

Da vandet lidt senere begyndte at trænge ind gennem koøjer og døre, krængede skibet bagbord over og lidt før middag sattes bagbord redningsbåd i vandet med 12 besætningsmedlemmer ombord, som overførtes. De sidste 10 tilbageværende opholdt sig på styrbord brovinge med hældning 45° og sprang i søen iført redningsveste, hvoraf de 7 som hurtigt optoges, overlevede og de 3 sidste omkom.

Som skyld i grundstødningen nævntes utilstrækkelig navigering, men også maskinhavari med påfølgende manglende styreevne.

Vraget solgtes til Hollmings Skibsværft i Rauma, der forsøgte at bjærge det, men måtte opgive og skibet gik til bunds.