Calø 1927 Sydlige Østersø

Skift til: navigering, søgning

ca. 23. april 1927 Calø[redigér]

Jern-motortjalken Calø med skipper Hans Bruhn afsejlede 15. april 1927 fra hjemstedet Åbenrå lastet med gammelt jern bestemt for Danzig, men sank efter reparation af maskinskade i Sassnitz under hårdt vejr 23. eller 24. april i den sydlige Østersø 6 sømil nord for Czołpino/Scholpin fyr nær Smołdziński Las/Holzkathen i Bagpommern, hvor masten af et sunkent sejlskib 24. april opdagedes af damperen Siegfried kommende fra Kønigsberg.

Stedet undersøgtes 29. april af skibet Geheimrat Mau fra havnevæsenet i Ustka/Stolpmünde, som fandt 2 meter af masten ragende over overfladen og skibet sunket på 16 meter vand.

Identiteten konstateredes ved dykkerundersøgelse i juni og der fastsloges at lugerne og dækshuset var slået bort af søerne, men dykkeren kunne ikke komme ind i vraget og så hverken noget til mandskabet eller til redningsbåden.

Søforhør afholdtes 8. august 1927 i Åbenrå, hvoraf det fremgik, af skibet var registreret i højeste forsikringsklasse og der var aftalt forhøjelse af forsikringssummen. Årsagen til forliset var antagelig overlastning, hvilken påstand skipperens enke protesterede imod.

Hele den 4 mand besætning forsvandt og omkom, men liget af skipper Bruhn inddrev senere på Nordtysklands kyst. Ifølge Wrecksite var der 5 omkomne, hvoraf den 5. kan være påmønstret i Sassnitz.