Canadia 12. marts 1915 Fair Isle

Skift til: navigering, søgning

12. marts 1915 Canadia[redigér]

D/S Hafnia-ståldampskibet Canadia med kaptajn C. Jespersen afsejlede 16. februar 1915 fra Galveston i Texas med 4100 ton mel, bomuld og trælast bestemt for Oslo og Gøteborg, men 120 sømil fra Butt of Lewis på nordspidsen af de ydre Hebrider blev skibet 11. marts kl. 18.30 standset af den britiske krydser Hilary, der med en ombordsat søofficer beordrede skibet til KirkwallOrkneyøerne for undersøgelse.

Ruten lagdes nord om Shetlandsøernes sydligt beliggende ø Fair Isle, hvor kaptajn Jespersen pga. slukkede fyr insisterede på at vente til dagslys, men søofficeren turde pga. ubådsfaren ikke vente og antoges øen for passeret og fortsattes på en sydlig kurs.

Men 12. marts kl. 20.15 sås, kort efter et lodskud på 88 meter, pludselig land ret forude. Trods undvigemanøvre grundstødte skibet kort efter hårdt på Fair Isles sydvestside vest for Malcolms Head på Heely Stack, der er lidt nord for øens sydlige fyrtårn.

Det lykkedes i løbet af natten besætningen at bjærge sig ind på en klippe og bragtes ved daggry ind på kysten med assistance fra land.

Skibet blev vrag.