Castor 1896 Østgrønland

Skift til: navigering, søgning

otober 1896 Castor[redigér]

Den kravelbyggede bark med dampmotor Castor byggedes 1886-1889 på O.M. Olsens værft i Bratteklev ved Arendal.

A/S Oceana i Sandefjord købte i 1893 skibets af et konkursbo i Arendal og med Morten Pedersen som kaptajn i 1894 deltog det på hvalfanger C. A. Larsen første antarktiske ekspedition, som lededes fra barken Jason/Stella Polare, med yderligere deltagelse af skibene Herta og Ørnen, hvorved bl.a. Foyn-kysten og Robertson-øen opdagedes og udforskedes.

Castor købtes i februar 1896 af den Grønlandske Handel som afløser for skruebarken Hvidbjørnen, der året før var havareret i Grønland og hvorfra en del af besætningen hyredes til den første tur fra København til Julianehåb og retur marts-maj 1896.

Næste tur afgik 21. august fra København, men isforholdene forhindrede anløb i Ammassalik og der fortsattes til Julianehåb med ankomst 27. september og afgang 7. oktober, hvorefter det sås ud for Nanortalik i Sydgrønland og derefter forsvandt med 20 besætningsmedlemmer og 5 passagerer ombord, bl.a. kaptajn Claus B. Sartor, og passagerne Claus Ringsted og Agnes Rassow og 2 børn (hendes søn Knud var ikke med og blev senere skuespiller og teaterdirektør).

Eftersom radioen ikke var opfundet fik man først i sommeren 1897 vished for, at skibet ikke var overvintret i Ammassalik og man antog derfor at skibet var skruet ned af isen. Rygtet sagde, at skibet var brændt. Der havde været brand i dets kulbunkers på vej op til Grønland. Det viste sig dog, at skibet kortvarigt havde lagt til i Ammassalik.

Person