Christiansborg 21. marts 1940 Shetlandsøerne

Skift til: navigering, søgning

21. marts 1940 Christiansborg[redigér]

Det neutrale Dannebrog-dampskib Christiansborg var på vej fra Philadelphia til Fredericia lastet med majs og befandt sig i den østlige Nordatlant 36 sømil vestnordvest for Sumburgh Head-fyrtårnetShetlandsøernes sydspids, da det natten til den 21. marts 1940 torpederedes af den tyske ubåd U 38 med kaptajn Liebe.

En torpedo affyret fra ubådens bagende kl. 1.56 / 2.56 (afhængig af tidszone) ramte forbi, men i en afstand af 100-150 meter styrbord for skibet kom ubådens bov og tårn til syne ½ time senere kl. 3.26 og umiddelbart efter skete en voldsom eksplosion midtskibs, hvorved skibet brækkede over i 2 dele agten for kommandobroen. Forskibet sank i løbet af et par minutter, mens agterskibet holdt sig flydende. Begge redningsbåde blev sat på vandet, og besætningen gik i bådene, men det viste sig, at udkigsposten, den norske matros Asbjørn Wroldsen, var forsvundet.

Patruljeskibet HMS Discovery II optog ved 8-tiden de 24 overlevende fra bådene, hvorefter det sænkede vraget af agterskibet og bragte besætningen til KirkwallOrkneyøerne.