Columbia/Sir Huon 30. aug. 1942 Vestlige Nordatlant

Skift til: navigering, søgning

30. aug. 1942 Columbia / Sir Huon[redigér]

D/S Orient-motorskibet Columbia var ved besættelsens start i New York og oplagdes i Baltimore, hvor det 30. marts 1941 overtoges af War Shipping Administration og US Maritime Commission, som registrerede det i Panama under navnet Sir Huon, der 17. juli 1941 kom under bestyrelse af United States Lines.

Skibet var uledsaget på vej fra Port Elizabeth i Sydafrika til Trinidad med stykgods og befandt sig ud for Guyana i Sydamerika, da det 30. august 1942 kl. 3.44 torpederedes i bagbord side af den tyske ubåd U 66 og et kvarter senere sank med stævnen først. Den danske kaptajn Axel Broner sloges ved eksplosionen bevidstløs, men kom til sig selv og nåede med sit mandskab i 2 redningsbåde. Bådene var i kontakt med den opdykkede ubåd, som ønskede oplysninger om skib og ladning og derefter opgav kurs og distance til land.

Man satte kursen mod Trinidad og kom 2. september fra hinanden, men den ene bådbesætning blev samme eftermiddag opsamlet af et panama-skib og landsat i Paramaribo i Surinam, og den anden bådbesætning optoges af et argentinsk skib og landsattes i Aruba.

U 66[redigér]

U 66 tilhørte 2. U-Flottille med base i Lorient og sænkede med Friedrich Markworth 13 skibe, men ved et flyangreb 3. august 1943 blev han og andre alvorligt såret og rekvirerede hjælp fra U 117, som 6. august overførte doktor Paul Frerks, som tilså de sårede.

Uheldigvis blev begge ubåde den følgende dag angrebet af et fly, hvorved U-117 ramtes og sank.

U 66 sendtes i 1944 på en sidste patrulje med kaptajn Gerhard Seehausen, som sænkede 4 skibe, men kom i alvorlige problemer vest for Kap Verde, da forsyningsubåden U-488 sænkedes 26. april umiddelbart inden en planlagt optankning, hvorefter U 66 fra 1. maj konstant blev jaget af fly og skibe. Den 6. maj 1944 udspilledes en bemærkelsesværdig kamp mellem ubåden og USS Buckley (DE-51), hvor det lykkedes 5 tyskere at borde skibet inden de blev overmandet og U-66 til sidst blev sænket af maskinkanon-salver. Herved omkom 24 ud af 60 tyskere, inklusiv kaptajn Seehausen.