Don 1895 Hanstholm

Skift til: navigering, søgning

Orwell dec. 1889 Gravesend[redigér]

Det engelske dampskib Orwell kolliderede i december 1889 i Themsen ud for Gravesend med damperen Inventor og sank.

Efter at være blevet hævet og repareret solgtes skibet i 1891 til Malmø og omdøbtes Forslind.

Don 25. juni 1895 Hanstholm[redigér]

I maj 1895 solgtes skibet til Fritjof Olsen med flere i Norge, der omdøbte det Don.

Don afsejlede 23. juni 1895 om morgenen fra Hartlepool lastet med ca. 900 ton stenkul bestemt for København, men natten til 25. juni blæste det hårdt fra nordvest, så skibet slingrede stærkt og fik nogen slagside.

Vinden lagde sig noget i løbet af dagen, men mellem kl. 18-19, da skibet befandt sig sydvest for Hanstholm, skete en kulgas-eksplosion i forrummet, der med et vældigt knald rev hele fordækket med storbåden væk.

I fyrrummet befandt sig 2. maskinisten, som selv klarede sig ud med alvorlige forbrændinger på hoved arme og ben, men ellers slap de øvrige ombord med mindre skader. De 14 mand skyndte sig med største hast i 2 mindre skibsbåde og nåede udenfor rækkevidde af dragsuget af det synkende skib, som gik ned med forenden først.

Efter en times roning så de skonnerten Ross af Brevik, som var på vej mod Skien med kul, der optog de 14 skibbrudne, der senere overførtes til en lodsbåd fra Horten, der landsatte dem i Kristiansand 26. juni om aftenen.

Skibet skal være sunket ½ sømil fra land 2¼ sømil sydvest for Hanstholm på ca. 18 meter vand, hvor vraget forgæves er blevet eftersøgt, men er af Kulturarvsstyrelsen registreret på en usikker position ved Klitmøller.