Else 1894 Østlige Nordatlant

Skift til: navigering, søgning

17. jan. 1894 Else[redigér]

Barken Else med kaptajn Hans J. Thomsen afsejlede 27. september 1893 fra Guayaquil i Ecuador mod Hamborg lastet med stennødder, men fik 15. november ved Kap Horn problemer med lastforskydning ved orkanagtige vindstød.

Problemet løstes, men fra 9. januar blæste nogle sejl bort, 12. januar fik skibet slagside, dæksladningen skyllede overbord og masterne kappedes og fra den 14. januar og de næste dage kastedes en del af ladningen over bord.

Barken befandt sig i den østlige Nordatlant ud for Biscayen, da det fuldriggede skib Castle Rock af Glasgow med kaptajn C. Proust den 17. januar 1894 kom til hjælp og lagde sig i læsiden. Det lykkedes den 12 mand besætning at få bådene i vandet og i løbet af en time at komme ombord i fuldriggeren, hvis styrmand sejlede tilbage til barken for at få den til at synke hurtigere, hvad den også så ud til at gøre.

Den danske besætning landsattes 20. januar i Plymouth i Cornwall. Der afholdtes 30. januar søforklaring i Hamborg og 20. marts søforhør i Nordby på Fanø.