Ernst 25. april 1920 Kattegat

Skift til: navigering, søgning
Ernst på commons

25. april 1920 Ernst[redigér]

Den svenske fuldrigger-jernbark Ernst med skipper Karl Petter Mattson afsejlede 15. januar 1920 fra Santos i Brasilien lastet med 2800 ton oliekager bestemt til Århus og skulle være bugseret fra Skagen det sidste stykke vej gennem minefelterne i Kattegat, men fyrbøderne på slæbebåden Neva strejkede, så man nøjedes med den danske lods Dieres.

Skibet sås sidste gang 24. april 1920 om aftenen fra Skagens fyrskib, krydse for små sejl østover i Kattegat.

Den 26. april drev ved KäringönBohuskysten noget vraggods i land, bl.a. 2 livbælter, rester af en redningsbåd, døren til medicinskabet og tydeligvis minesprængte dæksflader, som senere identificeredes værende fra dette skib. Lidt nordligere fandt en fisker 28. april i en bugt på nordvestsiden af Härmanö et nøgent og forslået lig, som han trak i land og længere sydpå fandt han en vandfyldt redningsbåd med 2 lig, som på et navnebræt var påmalet Ernst - Stockholm. Da han ved hjælp fra Gullholmen ville bjærge båden faldt de 2 lig i vandet og forsvandt.

Vraget af Ernst lå på 46 meter vand øst for Skagen omtrent lige langt til den svenske kyst, vistnok endnu med en opstående mast, og genfandtes i 1993 af danske dykkere, som bl.a. bjærgede et kompas, porcelæn, 4 jomfruer, 2 ventiler og 2 lanterner. En dykker fandt senere det bortsprængte forskib og bjærgede den der værende skibsklokke.

Skibet var sandsynligvis natten til den 25. april stødt på en drivende sømine fra minefeltet på Herthas Flak sydøst for Skagen.