Europa 4. maj 1941 Liverpool

Skift til: navigering, søgning

20. dec. 1940/4. maj 1941 Europa[redigér]

ØK-motorskibet Europa var i rutefart til Nordamerikas vestkyst og anløb med kaptajn Dahl kort efter besættelsens start New York og Halifax, hvor skibet 20. april beslaglagdes under ledelse af Canadian Government Merchant Marine og med den danske besætning 26. april første gang afgik i konvoj mod England.

I november 1940 landsatte skibet et stort antal canadiske soldater i Greenock i Skotland og fortsatte til Liverpool, hvor det efter losning kom i dok for bundbehandling. Skibet var færdiglastet med stykgods bl.a. en del flyvemaskiner, da det den 20. december kl. 20.55 under et tysk luftangreb ramtes i forskibet under vandlinjen og sank. Efter igen at være ramt af en tysk bombe 12. marts blev skibet 20. marts hævet og bugseret til tørdokken Canada Dock og 2. april videre til reparation i Brocklebank Dock.

Natten mellem 3. og 4. maj 1941 foretoges et voldsomt tysk luftbombardement mod Liverpool, hvor skibet totalskadedes af en sprængbombe, der kl. 23.30 gik gennem rygesalonen, og indenfor de næste par timer ramtes af flere brandbomber. Skibet solgtes herefter til ophugning på Tranmere Beach ved Liverpool. Under hele opholdet i byen kom kun et af besætningsmedlemmerne lettere til skade.