Expedit 16. marts 1917 Vestlige Nordsø

Skift til: navigering, søgning

26. april 1907 Søren Jessens Sand[redigér]

Trædampskibet Expedit ejedes af skibsreder Sigval Bergesen i Stavanger og var med kaptajn Sørbø på vej fra Antwerpen lastet med kunstgødning bestemt for Gødningskompagniet i Esbjerg, da det udenfor Grådyb Barre natten til 26. april 1907 optog lods. Lods Ungermann forsøgte at sejle skibet over Barren, men stødte ved lavvande kl. 5 på Søren Jessens Sand og sad fast.

Redningsvæsenet på Fanø og Blåvand varsledes radiofonisk, ligesom redningsdamperen Nordsøen fra Esbjerg sejlede ud, men inden den nåede frem var Expedit ved stigende vandstand efter 4 timer kommet fri ved egen hjælp og sejlede en smule læk ind til Esbjerg.

16. marts 1917 Vestlige Nordsø[redigér]

Skibet var på vej fra Fraserburgh til Hull i ballast, da det i den vestlige Nordsø ca. 24 km nordøst for Longstone fyret på Farne Islands blev skudt i sænk af den tyske ubåd UC 50 med kaptajn Rudolf Seuffer. Alle ombord blev reddet.

UC 50[redigér]

Ubåd UC 50 forsvandt sporløst efter den 7. januar 1918 at være sejlet ud i Biscayabugten, hvorved alle 29 ombordværende omkom.

Der har været teorier om ubåden blev sænket ved et flyangreb i Doverstrædet 4. februar 1918, men det er muligvis en forveksling med UC 79, som sænkedes sammesteds, men dog først menes sænket i april 1918.