Fiskerbåd og pram 1885 Lyngby

Skift til: navigering, søgning

23. dec. 1885 Lyngby ved Hvidbjerg i Thy[redigér]

Den 23. december 1885 kl. 6 gik 2 fiskerbåde og 3 pramme, hver med hhv. 6 og 2 personer ombord, på fiskeri ud for Lyngby strand, Hvidbjerg Vesten Å Sogn i Thy, men ved 10-tiden trak der op til kuling og sne.

Første pram væltede i brændingen, men de 2 mand kom noget forslåede i land ved hjælp af en 16-årig dreng på stranden. Mens de 2 fiskere var gået op til byen for at skifte til tørt tøj skete katastrofen.

Den ene båd med 6 fiskere, heraf 3 brødre, kæntrede på yderste revle og alle 6 druknede. En af de forulykkede fik hold på 2 årer, men nåede ikke helt ind til den ventende dreng på stranden. Prammen, som båden var fulgtes med, forsøgte at komme til hjælp, men kæntrede også, så de 2 ombordværende ligeledes druknede.

Noget senere tog den anden større båd de 2 mænd i den ved revlen ventende sidste pram ombord, og kom frelst i land med alle 8.

Der er opsat en mindetavle i Hvidbjerg Kirke for de 8 omkomne fiskere. Ligene af de 5 af fiskerne drev ind på stranden og begravedes 4. januar i en fællesgrav, hvor en mere senere kom til. De 3 af ligene drev langt nordpå og fandtes ved Lild og Hune i Jammerbugten, hvor de 2 begravedes.

Den kæntrede store båd og de 2 pramme søndersloges og gik tabt med deres redskaber.

Den nyoprette forening til understøttelse af forulykkede fiskeres efterladte i Thisted Amt startede en indsamling.

Hvidbjerg Vesten Å kirkebog & avisartikler