Heinkel 91 & 99 22. nov. 1933 Gøteborg

Skift til: navigering, søgning

22. nov. 1933 Västergötland nordøst for Gøteborg[redigér]

En eskadrille af 2 af marinens Heinkel hydromonoplan lettede 22. november 1933 kl. 15 fra København for at flyve til Skagen og retur som en øvelse i mørkeflyvning og natorientering, hvilket skulle ske med brændstof til 5 timers flyvning uden mellemlanding og med forventet hjemkomst ved 19-tiden.

Flyene observeredes nord om Anholt og ved Hirsholmene og kl. 16.50 meldtes fra en position nordvest for Skagen radiotelegrafisk fra førerflyet nr. 99, at man vendte om for at tiltræde tilbageturen.

Det var imidlertid blevet meget diset, så der blev fra Kastrup foretaget krydspejlinger, som efterhånden viste, at flyene havde forvildet sig ind over Sverige og kl. 20.07 ophørte forbindelsen med flyene, der begge faldt ned pga. brændstofmangel.

Det ene styrtede ned i Angereds sogn nær Olofstorp 15 km nordøst for Gøteborg efter at flyverløjtnant J. Poul Olsen (Toxholm) og mekaniker Frode Sthyr Hansen fra 600 meters højde var sprunget ud med faldskærm. De sprang begge ud af flyet i samme side, men mekanikeren udløste sin skærm for tidligt og fik knust hovedet fordi linerne filtredes ind i flyets hale. Han fandtes dræbt med brækket ryg tæt ved det brændende flyvrag, hvorimod piloten landede velbeholden lidt derfra og var den første til at telegrafere hjem til København lidt før kl. 22.

Førerflyet med materielmester Victor Petersen og mekaniker C. Jørgensen forsøgte derimod at lande i mellem træbevoksningen i en skov ved Älvängen ca. 30 km nordnordøst for Gøteborg og slap godt fra det med småskrammer.

Begge piloter og den dræbte mekaniker/telegrafist havde deltaget i flere grønlandsekspeditioner, deriblandt Lauge Kochs nylige ekspedition til Østgrønland.