Holland 1884 Nymindegab

Skift til: navigering, søgning

27. jan. 1884 Holland[redigér]

Den norsk-byggede hollandske brig ved navn Holland var på vej fra Surinam til Amsterdam lastet med kostbar træ (ibenholt og pukkenholt) og stykgods (kokosnødder, andre sydlandske nødder og rom), da den under vestlig storm ud for den hollandske kyst drev for anker og blev læk, så stormast og ankre til sidst kappedes.

Skibet drev mod Helgoland og til Horns Rev, hvor det fik en mægtig brodsø over, der ituslog dækshusene, hvorved skipper Brünier (G. Brummer) blev slået bevidstløs og fik hul i hovedet af en jernspiger. Da han atter kom til bevidsthed blev han vanvittig og afgik ca. 6 timer senere ved døden, ved den tid, at skibet 27. januar 1884 kl. 22 strandede omkring Nymindegab 9-10 km syd for Bjerregård redningsstation.

Forliset opdagedes først fra Nymindegab, da vejret næste morgen kl. 7 klarede op og inden redningsmandskabet nåede ud var 4 mand af besætningen indkommet ved egen hjælp til Nymindegab Kro..

En af redningsmandskabet vadede ud med en line, som kastedes ombord i skibet og i løbet af 1½ time var 6 mand og liget af skipperen bragt i land.

Hele ladningen blev bjærget, men der er ikke fundet nogen auktion i aviserne.