Ingeborg S 29. okt. 1943 Ægæerhavet

Skift til: navigering, søgning

29. okt. 1943 Ingeborg S[redigér]

D/S Torm-dampskibet Ingeborg S havde sejlet frugt fra Cartagena i Liverpool, da det ved besættelsen af Danmark 9. april 1940 beslaglagdes af Storbritannien. I Rouen overdragedes skibet 23. april 1940 til Frankrig og omdøbtes Sainte Martine, som ved belejringen af Kénitra/Port Lyautey i Marokko 19. juni 1940 overtogedes af Vichy-regeringen.

I Marseille var det ét af 9 netop tilbageleverede danske skibe, som 25. november 1942 under sit oprindelige navn Ingeborg S rekvisitioneredes af Tyskland under bestyrelse af Mittelmeer-Reederei for at besejle Sortehavet, men det nåede vist aldrig dertil.

Trods tidligere indgået aftale benyttedes skibet i oktober 1943 som troppetransportskib i Ægæerhavet og afsejlede 28. oktober 1943 først på aftenen fra Naxos østpå mod øen Kos, hvor den tyske garnison skulle forstærkes, men 20 sømil vest for Astipálea/Stampalia blev det mørkelagte skib kl. 2.27 græsk tid opdaget af den britiske ubåd HMS Unsparing, der havde base i Beirut. Kl. 2.40 konstaterede ubåden 2 mindre patruljebåde som ledsageskibe og kl. 4.47 affyrede den 4 torpedoer, hvoraf 1 eller 2 med voldsom eksplosion ramte og sænkede Ingeborg S.

Ubåden dykkede, men kom tilbage og observerede vraggods og flere forskelligfarvede gummiredningsflåder, nogle med tyske soldater om bord, hvorefter den også sænkede patruljebåden GA 49, mens den var ved at opsamle overlevende. Tyske Dornier-vandflyvere landede ved daggry på havet for at opsamle overlevende og kl. 15 meddelte den tyske marinekommando på Kos, at en redningsbåd med 36 soldater og 4 mand af besætningen var kommet dertil.

Hvor mange der omkom er uklart og omstændighederne var mørkelagt, så skibet i første omgang fejlagtigt var rapporteret sænket ca. 11. oktober 1943 ved Amorgos i øgruppen Kykladerne.

Bog