Johanna Schwaan 1875 Anholt

Skift til: navigering, søgning

Brooksby 30. maj 1857 Rathlin, Nordirland[redigér]

Emigrantskibet Brooksby var på vej fra Glasgow til New York med 326 passagerer, da det 30. maj 1857 grundstødte på nordsiden af Rathlin-øen i Nordirland, men det kom flot og returnerede til Glasgow for reparation.

Skibet var først rigget som en brig, men blev 1863 ombygget som bark og 1865 solgt til Danzig, hvor den omdøbtes Johanna Schwaan.

Johanna Schwaan 8. jan. 1875 Anholt[redigér]

Den tyske bark Johanna Schwaan var på vej fra Hull til hjemstedet Danzig lastet med kul, da den i Kattegat 2½ sømil nord for Anholt den 8. januar 1875 ca. kl. 23.30 oversejledes af den nordgående Helsingborg-damper Rudolf Tornerhjelm, med en sådan kraft, at fokkemasten væltede og stormasten hang ud over skibssiden i stagene.

Det lykkedes skipper Albrecht og 5 mand at bjærge sig ombord i damperen, som returenerede til Helsingør, hvorfra den havde startet sin rejse.

De resterende 7 mand, som havde opholdt sig i deres lukaf, kom op på dækket, men under arbejdet med at sætte storbåden i vandet, knustes den fuldstændig af stormasten. De gik derfor i den lille skibsjolle og roede ind til Anholt Fyr, hvor de udmattede ankom næste formiddag.

Vraget af Johanna Schwaan drev dog omkring og opdagedes af Århus-damperen Helge, som sendte folk ombord og reddede skibspapirerne og skibshunden.

Skibsklokken med navnet Brooksby blev i 1983 optaget fra vraget af danske dykkere.