KG.14 Næraberg 5. april 1941 Østlige Nordatlant

Skift til: navigering, søgning

5. april 1941 Næraberg[redigér]

Ståldamptrawleren Tervanvi indkøbtes i 1935 fra Hull til Klaksvík og omdøbtes Næraberg, som var den hidtil største på Færøerne.

Skibet var på vej fra Færøerne til Fleetwood i Vestengland lastet med fersk fisk og befandt sig syd for Suðuroy under en frisk nordlige brise, da det 5. april 1941 kl. 10.15 fra lav højde blev angrebet af en tysk flyvemaskine, som beskød det med maskingevær og nedkastede 5 bomber. Den første bombe faldt lige agten for hækken og rev propellen af, de næste faldt i søen få meter fra skibet. Ved beskydningen gennemhulledes damprørerne på dækket, således at hele skibet lå indhyllet i damp. En 5. bombe ramte nu forskibet og sprængte hele fordækket, så skibet blev læk og vandet strømmede ind i maskinrummet.

Redningsbådene blev nu sat på vandet, og den 19 mand besætning gik i bådene. Efter udsætningen kæntrede den ene af bådene, der var læk i bunden, men blev atter vendt på ret køl og tætnet. Ca. ½ time efter at besætningen havde forladt skibet sank det.

Besætningen bjærgede sig 29 timer senere den 6. april kl. 16 velbeholdent i land på Sule Skerry vest for Orkneyøerne. Der var 12. april søforklaring i Klaksvík.