Knute Nelson 27. sep. 1944 Jæren

Skift til: navigering, søgning

27. sep. 1944 Knute Nelson[redigér]

Et norsk tørlastskib opkaldt efter den norsk-fødte politiker og guvernør i Minnesota Knute Nelson reddede få timer efter krigserklæringen 3. september 1939 ved udbruddet af 2. verdenskrig 449 overlevende fra den torpederede engelske passagerdamper Athenia ca. 100 km syd for Rockall nordvest for Irland.

Skibet benyttedes i den norske hjemmeflåde til kultransport, men afsejlede 27. september 1944 i ballast fra Stavanger mod Oslo med kaptajn Benjamin Schau i konvoj sammen med det norske skib Ramfoss, ubådsjageren UJ 1715 (Lesum) og de tyske fragtskibe Cläre Hugo Stinnes 1, Wolfgang Rus og Wartheland.

Samme aften i stiv kuling og høj sø ramtes skibet af 2 eksplosioner og sank i løbet af 8 minutter på 50 meter vand syd for Klausgrunnen og sydvest for revtangen på Jærens rev. Ved ulykken omkom 8 norske besætningsmedlemmer og over halvdelen af det ombordværende tyske FLAK-kommandomandskab på ca. 50 mand. De overlevende indkom i skibets redningsbåd til Nærland lidt nord for Obrestad fyr.

Samme skæbne overgik også UJ 1715 med 61 omkomne og 2 overlevende, samt Cläre Hugo Stinnes 1 med 52 omkomne.

Eksplosionerne skyldtes formentlig søminer udlagt 3 dage tidligere af den franske ubåd Rubis, men der har også været spekuleret i torpedering af en fjendtlig ubåd.