Kronprins Frederik 1894 Sydatlanten

Skift til: navigering, søgning

2. juni 1894 Kronprins Frederik[redigér]

Jernbarken Kronprins Frederik (opkaldt efter Frederik 8.) af NordbyFanø afsejlede 1. april 1894 fra Grimsby i England mod Buenos Aires i Argentina lastet med kul, men ud for det sydlige Brasilien ramtes den af en orkanagtig sydvestlig Pampero-modvind, så ladningen ud på natten forskød sig og skibet fik alvorlig slagside og næste morgen den 2. juni kæntrede helt.

Den 14 mand besætning lagde proviant i redningsbåden, men ved entringen kæntrede også den og størstedelen gik tabt, så man til overlevelse kun havde ½ sæk brød og en flaske genever. Allerede efter 1½ døgn var 8 døde af kulde og udmattelse.

Efter 10 dages overlevelseskamp med tørst og kulde i Sydatlanten kom redningen den 11. juni for de sidste 3 overlevende kaptajn Fritjof Struckmann, tømmermand Georg Duelund og letmatros Chr. Christensen, da briggen Rosa fra hjembyen Nordby ført af kaptajn Niels H. Brinch lagde bi. Briggen var på vej fra Pernambuco i det nordøstlige Brasilien til Rio Grande do Sul i Sydbrasilien, hvor der 22. juni afgaves søforklaring.

I Nordby afholdtes 27. august endeligt søforhør.