Lumparland 1907 Skodbjerge

Skift til: navigering, søgning

1. aug. 1907 Lumparland[redigér]

En skonnert opkaldt efter LumparlandÅlandsøerne var med skipper Emil Holmström/Hollstrand på vej fra London til Helsingfors lastet med carbolineum (filtolie og beg) da den i Nordsøen arbejdede sig læk og da Hanstholm Fyr 31. juli 1907 kom i sigte var 3 pumper igang, men vandet steg stadig og samtidigt havde alle 3 master slingret sig løse og truede med at gå overbord.

Der sejledes derfor sydpå langs Jyllands vestkyst for at søge nødhavn og ud på aftenen blussedes ud for Bjerregård og Nymindegab, hvor vinden stilnede noget af og skibet vendte nordover igen.

Næste morgen ved 6-tiden var der 1½ meter vand i lasten, men kulingen friskede fra nordvest og skibet vendte om mod en ankerligger og satte nødflag, inden det ved 13-tiden pludselig styrede mod land ud for Skodbjerge, hvor det stødte på 3. revle 800 meter ude.

Den 8 mand besætning roede straks i 2 både mod land, men begge kæntrede på 2. revle.

Redningsvæsenet skød raketliner ud over dem, hvorved det lykkedes at bjærge 4 mand, hvorimod 4 andre druknede, deriblandt styrmanden og skipperen, som begge havde modsat sig besætningens ønske at styre mod land noget før. Skibet var 5 kvarter efter strandingen slået i stykker af søen.

Den 10. august fandtes inddrevet ved Kærgård et lig, der identificeredes som skibets kok Axel Edvin Karlsson. Samme dag fandtes ved Houstrup liget af en ca. 40-årig sømand, 176 cm høj med brunt hår og brunt kort fuldskæg og med en ny glat guldring om venstre ringfinger med navnet Erika. Det var vistnok skipperen. Endvidere fandtes 15. august ½ km syd for Henne Møllestrøm liget af en 30-40 årig sømand, 190 cm. høj og svært bygget.

Der afholdtes 31. august strandauktion over vragstykker mm. og af den opbjergede ladning 57 tønder kreofotolie.

Ål kirkebog & Henne kirkebog & avisartikler