Malakka 1914 Californiske Halvø

Skift til: navigering, søgning

18. dec. 1914 Malakka[redigér]

Det ny ØK-motorskib Malakka afsejlede 4. september 1914 på sin jomfrurejse fra København via forskellige europæiske havne, Sankt Thomas og Panamakanalen til Vancouver, med hjemrejse via Seattle og San Francisco 15. december lastet med 8900 ton byg, tørrede frugter, vanille, vin og blandet stykgods.

I dårligt vejr styrede kaptajn C. van Deurs ud for den Californiske Halvø den 18. december fra middagstid med kurs tæt vest om Islas San Benito, men kom i virkeligheden øst om uden og grundstødte ved 20-tiden på den dis-belagte sydvestside af Cedros-øen.

Da skibets radiotelegraf var i uorden forsøgtes med 6 mand i en båd at hente hjælp i land og gik der et par dage, inden det lykkedes at praje den forbipasserende damper Arizona af New York, der underrettede agenten i San Francisco. Den 24. december kom båden tilbage og endelig 27. december ankom en bjærgningsdamper.

Men lækage i 2 lastrum forude i starten forværredes og 1. januar måtte skibet forlades. Et par måneder senere brækkede vraget helt over i 2 dele med vand imellem.

Kaptajn C. van Deurs idømtes en bøde på 300 kr. for navigationsfejlen.