Manø 21. aug. 1944 Reykjanes

Skift til: navigering, søgning

21.-24. aug. 1944 Manø[redigér]

Dampskibet Manø tilhørte D/S Heimdal, men blev i 1940 overtaget af Ministry of War Transport og bestyredes af The Springwell Shipping Co. under adskillige allierede konvojer.

Skibet afsejlede sidste gang i konvoj fra London via Loch Ewe i Skotland 17. august 1944 og videre mod Reykjavik, men under sydøstlig kuling og diset vejr natten til den 21. august 1944 forliste det på et undersøisk skær vest for Reykjanes.

Konvojen fulgtes hele vejen af en flyvemaskine, som til tider blændede alle på broen med sin projektør. Reykjanes-fyrtårnet sås et øjeblik ved 2-tiden og kursen afsattes af førerskibet til skiftevis 305°, 355°, igen 305° og yderligere bagbord, men kl. 3.40 tørnede skibet mod et undersøisk skær, som senere viste sig at være Geirfuglasker. Søen slog hurtigt flåder og både bort.

Da vinden friskede, besluttedes det d. 24. august at svømme over til nogle korvetter, der holdt gående i nærheden. Der blev gydt olie på vandet og besætningen svømmede over til korvetterne holdvis, men 3 københavnere omkom, heriblandt skibsfører Hans Kristian Pedersen.