Margit 1965 Stillehavet

Skift til: navigering, søgning

12. feb. 1965 Margit[redigér]

Fragtskibet Margit med kaptajn Elias Grubin fra rederiet Myren var chartret af skibsreder Lars Høegh i Oslo og på vej over Stillehavet fra San Francisco mod Singapore og Colombo i Ceylon med forskellige produkter i sække og tønder, da der 11. februar 1965 om eftermiddagen opstod problemer med en cylinder i motoren og efter et par timers fart på kun 5 cylindre, skete kl. 18.10 en voldsom eksplosion i maskinrummet, hvor ilden hurtigt bredte sig til dørken og var umulig at slukke, da man ikke kunne få vand på brandslangerne. Det viste sig at 3 udenlandske søfolk var omkommet i maskinrummet, mens 1. mester Niels Martin Strøm slap ud gennem en nødudgang med alvorlige forbrændinger.

De første nødopkald blev udsendt kl. 18.23 og der etableredes kontakt til det amerikanske flådetransportskib USNS Greenville Victory, som lå godt 300 km sydvest for. Kl. 18.40 gik al lyset ud og man besluttede at gøre redningsbådene klar. Kl. 18.55 udsendtes sidste melding, at man var i færd med at forlade skibet.

Pga. ilden, som var nået til båddækket, opgav man at få styrbord redningsbåd ned og i stedet kom 19 personer i bagbord redningsbåd og 5 i jollen agterude. Bådene forblev i nærheden af skibet og ud på natten dukkede 2 eftersøgnings-flyvemaskiner op og ved 5.30-tiden opsamledes de 24 overlevende af USNS Greenville Victory, som bragte dem østover til Johnston Atoll.

Skibet Margit brændte stadig, da det 11. marts 1965 strandede ved Wotje Atollen i øgruppen Marshalløerne.