Marna/Azra 15. nov. 1942 Newfoundland

Skift til: navigering, søgning

15. nov. 1942 Marna / Azra[redigér]

J. Lauritzen-dampskibet Marna (ikke Mama eller Marma) var ved besættelsens start i Paita, Peru, men oplagdes i USA, hvor det 2. august 1941 beslaglagdes af War Shipping Administration og omdøbtes Azra, der registreredes i Panama.

Dampskibet Azra lastedes i BotwoodNewfoundland med papir og papirmasse og afsejlede 14. november 1942 i konvoj WB 13 fra St. John's mod Sydney, Nova Scotia, med slukkede lanterner, men ved kurskorrektion den 15. november kl. 6 ud for Cape Race på sydspidsen af Newfoundlands Avalonhalvø kolliderede skibet med torpedojageren HMCS Saguenay, hvorved der løsnedes 2 af dens dybdebomber, som eksploderede og beskadigede begge skibe.

Azra blev slået læk, fik stærk slagside og begyndte at synke. Bortset fra 3. styrmanden Willy Era, som forsvandt, lykkedes det de øvrige 33 ombordværende at redde sig på forskellig måde, bl.a. ombord i bagbords redningsbåd, som man fik frigjort fra forreste bøjle, hvor den efter eksplosionen hang og dinglede. Ud over den forsvundne var 5 mand sårede.

Torpedojageren, som havde fået agterenden blæst af, blev efterfølgende trukket til Saint John, New Brunswick.