Miranda 1894 Davisstrædet

Skift til: navigering, søgning

23. august 1894 Miranda[redigér]

Cooks Miranda på commons

Dampskibet Miranda sejlede fra ny i 1884 for C.T. Bowring (Red Cross Line) på rute mellem New York, Halifax og St. John's (Newfoundland).

Som ekspeditionsskibFrederick Cook's polar-ekspedition udrustedes det i New York og ankom med kaptajn W.J. Farrell til Maniitsoq/Sukkertoppen i Vestgrønland, men ved afsejling derfra den 9. august 1894, stødte det mod et skær 7 sømil sydvest for havnen og fik lækage i ballast-tanken og blev sat på grund, hvorefter de 70 ombordværende reddede sig tilbage i land.

En uge senere fortsatte Frederick Cook og nogle af besætningen, samt 4 eskimoer, videre i åben robåd langs kysten nordpå mod Sisimiut/Holsteinsborg, en tur på 140 sømil, der varede 5 dage.

Fiskeskonnerten Rigel fra Gloucester i Massachusetts med 18 mand besætning under ledelse af kaptajn George Dixon opsamlede folkene i Holsteinsborg og sejlede tilbage til Sukkertoppen, hvor der 20. august blev indgået kontrakt for $4.000 om at bistå redning af mandskab og damskibet, som man ville forsøge at sejle retur i sikker havn for reparation.

Med skonnerten på slæb afsejlede dampskibet 21. august kl. 10.30 vestpå over Davisstrædet, men lidt efter midnat natten til den 23. august begyndte det at synke. Efter evakuering blev Miranda kl. 5.30 efterladt i tæt tåge.

Skonnerten Rigel med 93 ombordværende fortsatte gennem Labradorhavet og nåede 28. august Spotted Island i Labrador og 5. september Sydney, Nova Scotia.

Bog