Nagusena 1967 Grådyb

Skift til: navigering, søgning

17. okt. 1967 Nagusena[redigér]

Dampskibet Empire Southwark blev i efteråret 1945 færdigbygget i West Hartlepool som et Empire-skib på bestilling af Ministry of War Transport og solgtes 1946 til et engelsk rederi, som omdøbte det Tempo, inden det 1961 kom under bekvemmelighedsflag i Panama (eller Liberia) og omdøbtes Nagusena, på vegne af det libanesiske, græske eller italienske rederi Anemi Compagnia Navigazione.

Skibet var afsejlet fra Stettin lastet med kul bestemt for Esbjerg, men forliste 17. oktober 1967 i stormvejr under indsejlingen i Grådyb, på en position der skal have været 4 sømil fra Esbjerg, hvilket næppe er helt korrekt.

Der var vistnok 22 ombordværende, hvoraf 21 var grækere og den sidste en ægyptisk dæksdreng. Både kaptajnen og 1. styrmanden havde deres hustruer med som stewardesser. Efter 16 timer i en redningsbåd bjærgedes dagen efter den eneste overlevende, den 26-årige græske matros Emmanuel Abdelas, af kutteren E.79 Ville Plet 5 sømil vest til syd af Grådyb Barre, hvorimod 19 fandtes omkomne på havet, heraf 7 lig indbjærget af E.149 Sonja Grønborg. Liget af kaptajn P. Metropolus drev i land ved Vejers nogle dage få senere, så kun liget af førstestyrmanden savnedes.

Året efter blev vragdele opskåret og fjernet fra ulykkesstedet af kranen Magnus III fra Harms Bergung i Hamborg.