Ness 1904 Harboøre Tange

Skift til: navigering, søgning

29. sep. 1904 Ness[redigér]

Den engelske skruedamper Ness med 36 mand besætning under ledelse af den 38-årige kaptajn Walter Peart, som havde sin hustru med, afgik 27. september 1904 fra Newcastle lastet med stykgods, heriblandt baller med tobak bestemt for Sankt Petersborg. På vej over Nordsøen i roligt vejr kom der tæt tåge, så farten sakkedes til halv kraft og dybden loddedes, men uden at have set nogen kystfyr strandede skibet 29. september 1904 om morgenen på Harboøre Tange mellem Knopper og Thyborøn omkring 400 meter fra land.

Det nyttede ikke at slå bak og forsøg på at komme fri med varpanker mislykkedes. En tysk damptrawler tilbød sin hjælp, men man kunne ikke nå til enighed om prisen og i stedet tilkaldtes Svitzer.

Næste dag stod dampskibet stadig på grunden med stævnen mod nord. Ved fælles hjælp udlossedes en del af tobaks-ballerne til et andet fartøj og kul kastedes overbord af skibets 14 kinesiske besætningsmedlemmer, som i øvrigt tiltrak sig en del opmærksomhed blandt mange tilrejsende, der fik lov at komme ombord. Kl. 18 bragte Svitzer skibet flot, hvorefter det afgik til Frederikshavn for dykkerundersøgelse.