Nordhavet 1923 Saint Lucia

Skift til: navigering, søgning

Nordhavet 29. okt. 1923 Caribiske Hav[redigér]

Ståldampskibet Nordhavet havde vistnok været i Argentina og afsejlede 29. oktober 1923 kl. 12.30 fra Saint Lucia i de små Antiller mod Santiago de Cuba, men kl. 13.20 sprængtes den bagbord kedel, hvorved 2 fyrbødere umiddelbart dræbtes af den udsivende damp og skibets 3 maskinmestre blev stærkt skoldede.

Der blev straks telegraferet om lægehjælp, og skibet styredes mod land. Da der ikke kunde fyres, var damptrykket kl. 13.50 faldet så meget, at maskinen måtte stoppes, hvorefter der ankredes. Maskinmestrene bragtes straks på hospitalet og taget under lægebehandling, men 3 dage senere afgik 2 af maskinmestrene ved døden.

Ved eftersyn af den sprængte kedel viste det sig, at begge sidekanalerne var trykket ned og den bagbords revnet. Årsagen årsagen så ud til at være vandmangel på kedlen. Skibet afgik 22. november fra Saint Lucia til New York for reparation.

Wiri 17. dec. 1930 Øsel[redigér]

Dampskibet solgtes 1929 til den finske skibsreder Antti Wihuri, som omdøbte det Wiri.

Skibet var på vej fra Rotterdam mod Helsingfors lastet med koks, da det 17. december 1930 forliste på Øsels vestkyst nær Vilsandi.

En trawler kom til undsætning, men da 4 fra besætningen prøvede på at nå over til den i en redningsbåd druknede de for øjnene af deres kollegaer, som troede de var fortabte og derfor startede et drikkegilde hvorunder en mand dræbtes ved slag af en hammer. Imidlertid kom trawleren igen og reddedes de sidste, bortset fra en enkelt kvinde, som døde af udmattelse.