Odin 1911 Madsbøl

Skift til: navigering, søgning

13. marts 1906 Vyl[redigér]

Det norske dampskib Odin med skipper L. Niklasen var på vej fra hjemstedet Haugesund til Hamborg lastet med sild i kasser, da det i orkanagtig storm af nordvest 11. marts 1906 led stor ovenbords skade, så dækslasten af 130 kasser skylledes overbord.

Da Blåvand Fyr 13. marts kl. 2.30 sigtedes, styredes med fuld kraft på maskinen op mod vinden indtil den kl. 15.30 tog af, hvorefter der styredes mod sydvest. Kl. 17 brækkede stempelstangen, men da sejlene var anvendt til at udbedre skaden på det opstående, var skibet helt umanøvredygtigt og havde tillige slagside.

Der sendtes en robåd med 5 mand hen mod Horns Rev fyrskib for om mulig at få hjælp, men den kæntrede tæt ved fyrskibet, så alle druknede. Fyrskibets telegraf var i uorden, fordi topmasten var blæst ned.

Ulykken var observeret fra Vyl fyrskib hvorfra der telegraferedes efter assistance og næste morgen kl. 7.30 sendtes en båd derfra over mod det havarerede skib, som med sprængte ankerkæder drev mod sydøst. Båden nåede over kl. 10 og bad de ængstelige 6 tilbageværende blive ombord indtil hjælp fra Esbjerg nåede frem.

Fyrtransportskibet Nordsøen ankom mellem kl. 13-14 og tog skibet på slæb ind til Esbjerg og nåede pga. stærk sydgående strøm først ind kl. 22.

22. dec. 1911 Hjardemål Klit[redigér]

Skibet var med skipper S. Haakonsen på vej fra Drammen til hjemstedet Haugesund lastet med træ til 18.000 fiskekasser, da det 22. december 1911 kl. 4 indstrandede i Vigsø Bugt ved Hjardemål Klitplantage på Madsbøl østre strand, hvor skibet søndersloges og ladningen drev i land.

Den 11 mand besætning bjærgede sig ved egen hjælp til land i skibsbåden.

Udover tåge skal årsagen have været fejl ved kompasset ved stærk slagside, så Ryvingen fyr i Norge forveksledes med Hanstholm.

Nogle dage senere blev skibet trukket flot af Svitzer, men da man ikke turde slæbe det til Frederikshavn, lod man det strande igen. Der var da 29 ombord, som bragtes i land af redningsbåden fra Lild Strand.

Vraget skal befinde sig 500 meter øst for Klitvejen ned til havet, nedenfor Madsbøl plantørbolig.