Orkney 9. aug. 1918 Østlige Nordatlant

Skift til: navigering, søgning

9. aug. 1918 Orkney[redigér]

Barken Orkney afsejlede 13. juli 1918 fra Cádiz i Sydvestspanien lastet med 445 ton salt bestemt for Reykjavik, men blev 9. august kl. 5.20 standset af den tyske ubåd U 157 (Rave).

Skipper N.J. Pedersen roede i bagbord redningsbåd over til ubåden med skibets papirer. Kort efter vendte båden tilbage medbringende tysk besætning, der meddelte, at skibet skulle sænkes og der anbragtes bomber i forskibet.

Alle ombordværende gik i skibets 2 både og roede over til ubåden. Ca. 10 minutter efter sank skibet, der foruden bomberne ramtes af kanonskud fra ubåden.

Ubåden tog bådene med på slæb i sydøstlig retning, men efterlod dem næste dags morgen til deres egen skæbne 400-500 km vest for Lissabon. Bådene satte kurs østover og kom kort efter fra hinanden.

De 4 mand i bagbords båd optoges 14. august af en spansk skonnertbrig og landsattes senere af en fransk torpedobåd i Gibraltar, hvorimod der gik 8 uger før man hørte den glædelige efterretning, at de 5 mand fra den anden båd var indkommet til Bergen.