Pennsylvania 1931 Orkneyøerne

Skift til: navigering, søgning

26. juli 1931 Pennsylvania[redigér]

DFDS-ståldampskib Pennsylvania var på vej fra New York til Oslo lastet med kobber, hvede og stykgods og passerede den 26. juli 1931 ud på aftenen det nordlige Skotland i regndis, men ved passage af Pentland Firth efter midnat blev der tåget og der navigeredes efter tågesignaler. Kl. 3.10 sås land ret forude og der blev slået fuld kraft bak, men straks grundstødte skibet på vestsiden af den nu ubeboede ø Swona, som er en af de sydligste af Orkneyøerne.

Der konstateredes vand i forskellige rum i den forreste del af skibet og de fleste kunne holdes tomme ved hjælp af pumperne, men forsøg på at komme fri ved højvande mislykkedes og den 28. juli kl. kl. 20.15 begyndte vandet at trænge ind i maskinrummet, så det besluttedes at forlade skibet, der huggede i grunden.

Bjærgningsdamperen Gorm fra Frederikshavn ankom næste morgen kl. 5, men samme dag revnede skibet lige foran skorstenen, efter en uge var den knækket over og efter 3 uger begyndte stykgodset at drive i land. Noget af lasten og bl.a. klokken bjærgedes af Gorm inden vraget på auktion 4. september 1931 solgtes for £100 til et konsortium af 25 lokale beboere i Caithness i Skotland og på Swona.

Det blev en indbringende forretning for konsortiet at bjærge stykgodset, som bestod af kontorartikler, tøj, usamlede motorcykler, fodtøj, mad, mel, kvindeklæder, ure, æbler, biler, en lastbil, dæk, værktøj, galvaniserede rør, sengetøj, og cigaretter.

Bog