Petit Folmer 1999 Østlige Nordsø

Skift til: navigering, søgning

5. feb. 1999 Petit Folmer[redigér]

Coasteren Petit Folmer ejet af skibsreder Jørgen Folmer i København var på vej fra Herøya ved Porsgrunn i Telemark til Weser-floden og Oldenburg i Tyskland med en last kunstgødning, da det omkring midnat natten mellem 4. og 5. februar 1999 i dårligt vejr fik slagside mod bagbord og på 5 minutter kæntrede og sank i Nordsøen 90 km sydvest for Esbjerg.

Mens skibsføreren var på broen og skibet havde 45° slagside mødtes de 4 øvrige ombordværende i kabyssen og kravlede i redningsdragter, hvorefter de 3 kom ud i vandet umiddelbart inden skibet væltede helt om på siden og sank på 20 meters vanddybde.

Efter at skibets EPIRB-nødpejlesender kl. 0.56 var aktiveret, nåede meldingen med nogen forsinkelse via en modtagestation i Tromsø til redningstjenesten i Karup og til Søværnets Operative Kommando, som efter nærmere positionsfastsættelse kl. 3.02 anmodede om helikopter-assistance, der kl. 3.27 var i luften fra Karup og kl. 4.48 fandt den eneste overlevende, den 18-årige medhjælper Peter Mortensen.

Det første skib på stedet Nornews Leader fandt en tom redningsflåde, men det lykkedes ikke at bjærge en person i vandet uden redningsdragt, som menes at have været skibsføreren Knud Erik Andersen fra Hjerting ved Esbjerg. Derudover fandtes en af skibsassistenterne omkommet iført redningsdragt.

Inden kæntringen var skibsføreren i radiokontakt med skibene Dori Bres og Dania og fortalte om problemer med presenningerne over lastlugerne. Det var havarikommissionens opfattelse, at konstaterede skader på vraget er opstået ved indtrængning af store mængder vand i lastrummet, men efter vidneudsagn fra den overlevende har skibet formentlig påsejlet en bøje.

Nyere avis