Royndin Fríða 1808 Gøteborg

Skift til: navigering, søgning

1803 Sally & Polly[redigér]

Det synkefærdige britiske fragtskib Sally & Polly kom 19. januar 1803 til Hvalba på den nordlige del af Suðuroy. Da det ikke lykkes at få materialer til en nødtørftig raparaton, solgte skipperen ladningen og rejste hjem med sin besætning på 5 mand, og efterlod skibet på strandbredden.

Vraget solgtes på auktion i 1804 til Nólsoyar Páll, som stammede fra Nólsoy men da boede i Klaksvík, hans 2 brødre, samt 2 andre bønder, som med robåde slæbte det til Vágur på den sydlige del af Suðuroy.

1808 Royndin Fríða[redigér]

Af materialerne bygggede de 5 færinger på stedet Fløtuni Fríð i Vágur dæksfartøjet Royndin Fríða på 45 fod og 9 kommercelæst.

I 1807 lykkedes det Nólsoyar Páll med Royndin Fríða at bringe en ladning korn fra København til de hårdt trængte beboede på Færøerne.

Kort efter den engelsk/tyske plyndring af Skansin i Thorshavn afsejlede Nólsoyar Páll 29. juli 1808 igen mod Danmark, forsynet med et brev fra den britiske kaptajn Thomas Baugh om fri passage, men i Skagerak opbragtes Royndin Fríða alligevel af det britiske kaperskib Fury.

Royndin Fríða blev tvunget til at sejle mod Gøteborg, hvor den løb mod et skær og blev vrag.

Nólsoyar Páll blev dog af admiralitetet i London begunstiget med skibet North Star, som lastedes med korn til Færøerne, men som han tilsyneladende forliste med sidst på året 1808.

Nólsoyar Páll betragtes som Færøernes nationalhelt og er afbildet på den færøske 50-kroneseddel og på et frimærke fra 2016, ligesom der på Fløtuni Fríð i Vágur er opstillet en mindesten for Royndin Fríða. Adskillige færøske kaproningsbåde er navgivet Royndin Fríða.

Frimærke