Sophie 23. juni 1917 Shetlandsøerne

Skift til: navigering, søgning

3. marts 1891 Treå Mølle, Bønnerup Strand[redigér]

Den af eg kravelbyggede skonnert Sophie med skipper Jørgen Martin Jensen, som ejede ¾-part, var på vej fra Charlestown i Skotland til Bisserup på Sydvestsjælland lastet med stenkul, men grundstødte natten mellem 3. og 4. marts 1891 ved Treå Vandmølle vest for BønnerupNorddjurs.

Skibsmægler Bach og 13 bjærgere gik ombord, men den stadig stigende storm af nordvest bragte skibet af grunden, så det næste morgen var forsvundet.

4. marts 1891 Gjerrild Bugt[redigér]

Svitzers bjærgningsdamper, som forinden var rekvireret og på vej fra Helsingør, fandt det strandet i Gjerrild Bugt på Nordøstdjurs, tæt ind mod kysten.

Samtlige ombordværende blev bjærget af damperen og landsat i Grenå, hvortil også skonnerten indkom, efter at være taget af grunden.

23. juni 1917 Shetlandsøerne[redigér]

Skonnerten Sophie med skipper C.H. Friis afsejlede 12. juni 1917 fra EyjafjörðurNordisland lastet med 825 tønder saltede sild bestemt for Wick, vistnok i det nordlige Skotland.

Da skibet 23. juni 1917 kl. 15.30 befandt sig nord for Shetlandsøerne blev det beskudt af den tyske ubåd U 55 med kaptajn Wilhelm Werner.

Den 5 mand besætning bjærgede sig hurtigst muligt i skibsbåden. Efter omtrent 1 times beskydning sank skibet og besætningen, der søgte mod land, optoges den følgende dag af et britisk krigsskib, som kort efter landsatte dem i LerwickShetlandsøerne.

Der afholdtes 29. juni søforklaring i Lerwick og 10. juli søforhør i København.