Thunderjet SY-G & SY-Y 22. sep. 1957 Faxe Bugt

Skift til: navigering, søgning

22. sep. 1957 Faxe Bugt ved Vemmetofte[redigér]

En formation af 4 Republic F-84 Thunderjet deltog 22. september 1957 i en NATO-øvelse, hvor de ved 15-tiden simulerede angreb mod Faxe Ladeplads og fra 600 meter over Faxe Bugt udførte et stigedrej med positionsskifte, hvor piloten i det bagerste fly tabte det foran flyvende af syne, men fortsatte efter førerflyet, som han stadig kunne se, men pludselig mærkede han et kraftigt stød i flyet, idet hans venstre tiptank havde ramt det fly, som han skulle have foran sig.

Det ramte sidstnævnt fly kom straks i brand og styrtede i havet i flere dele nær traktørstedet Vemmetofte strand, hvor mange tilskuere så på. Den 22-årige flyverløjtnant Tom Hjortshøj Jessen fra Udbyover ved Havndal havde muligvis mistet bevidstheden og vistnok ikke gjort forsøg på at benytte katapultsædet, hvori han fandtes fastspændt og dræbt.

Flyverløjtnant Kurt Anders Jørgensen fra Thurø i det bagerste fly nåede langt ind over Sydsjælland, men efter undersøgelse meldte han over radioen til flyvekommandoen i Karup, at flyet ikke var styrbart nok til at gennemføre en landing, hvorefter han udløste katapultsædet og landede uskadt. Flyet styrtede ned på parcellist Christoffer Madsens mark ved Tybjerg.

Den 24. september ved 7-tiden skete igen et flystyrt uden øvelsen, da 6 Venom-jetjagere fra en flyvebase i Tyskland var undervejs for at simulere angreb på danske styrker ved Hårlev, da det bagerste i formationen styrtede ned lidt øst for landsbyen Arnøje og brød i brand.