U 3503 Gøteborg 8. maj 1945

Skift til: navigering, søgning

8. maj 1945 Kattegat ved Gøteborg[redigér]

Den tyske elektro-ubåd U 3503 afsejlede 3. maj 1945 fra Kiel mod Norge, men blev natten til den 6. maj lettere beskadiget ved et angreb fra B-24 Liberator-fly fra 86 Sq. RAF.

Den 6. maj 1945 kl. 7.50 entrede ubåden svensk farvand vest for Gøteborg, hvor kaptajn Hugo Deiring rapporterede en defekt udstødningsventil og ror-maskine, samt at nogen besætningsmedlemmer var blevet forgiftede af udstødningen. Dagen efter gav de svenske myndigheder ubåden lov til at gå ind på lavere vand nord for indsejlingen til Gøteborg omkring Vinga fyret.

Den 8. maj sidst på eftermiddagen begyndte ubåden at synke, da ventilerne til ballasttanken ifølge Regenbogen-befalingen var blevet åbnet og 2½ time senere var ubåden sunket på 15 meters vanddybde. Kort forinden havde de sidste af de 58 ombordværende forladt ubåden og var opsamlet af den svenske destroyer Norrköping, som landsatte dem i Lysekil.

Den tyske besætning kom i aflusnings- og interneringslejr og udleveredes 3. december 1945 til Sovjetunionen.

Efter adskillige hævningsforsøg lykkedes det 24. til 27. august 1946 at hæve ubåden alene ved at pumpe luft ind i den og slæbe den ind til Gøteborg, hvor den anbragtes i Götaverkens tørdok, men samme da væltede rundt. Efter grundige studier blev ubåden det følgende år skrottet i orlogsværftet Nya Varvet.

Ubådskaptajn Hugo Deiring arbejdede senere som journalist for Süddeutsche Zeitung, hvor han uden afsluttet uddannelse avancerede til chefredaktør.