Vrachtzoeker 1903 Bjerghuse

Skift til: navigering, søgning

5. april 1903 Vrachtzoeker[redigér]

Den hollandske ståltjalk Vrachtzoeker med skipper K. Kolkman (fra Zwartsluis) afsejlede 1. april 1903 fra Fredrikstad lastet med planker og lægter bestemt for Groningen og nærmede sig 3. april den jyske vestkyst, men under sydlig storm drev skibet nordpå og fik 4. april om aftenen skade på rigningen, da masteringen til at holde styrbords vanter sprang.

Natten til 5. april besluttedes at landsætte ikke langt fra det strandede dampskib Avona, men da skipperen og en matros var ved at klargøre redningsbåden ramtes de af en styrtsø og skylledes overbord sammen med båden. Den tilbageværende styrmand kastede en line ud mod matrosen, der dog ikke greb efter den, men kom ind under skibet og forsvandt. Skipperen kom dog ombord igen ved egen hjælp ved at få fat i rælingen.

Strandvagten i Thorsminde slog alarm kl. 4.30 og med ødelagt ror drev skibet sydover og inddrev kl. 6.30 ved Bjerghuse ca. 100 meter fra land ca. ½ km nord for redningsstationen.

Redningsmandskabet kunne derfor hurtigt med kastelod opnå forbindelse og med redningsstol bjærge de 2 overlevende i land.

Liget af den druknede 47-årige matros inddev ved Årgab.

Der afholdtes strandauktion 24. april ved Fjand over den bjærgede ladning og inventar mm.

Holmsland Klit kirkebog