Zeppelin L 48 Theberton i Suffolk 17. juni 1917

Skift til: navigering, søgning
L 47     ←     Luftskib L 48 (LZ 95)     →     L 49
Type Zeppelin U-klasse
Producent Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen
Ejer Reichsmarineamt (Kaiserliche Marine)
1. flyvning 22. maj 1917
Lufthavn Nordholz
Flyvninger 11, heraf 4 opklaringer og 1 bombeangreb
Angreb
 • 16./17. juni 1917 Suffolk
 • Ødelagt 17. juni 1917 kl. 3.35
  Skæbne Brændende nedstyrtet nordøst for
  Theberton i Suffolk
  Årsag Med motor- og kompasproblemer antændt
  i knap 4 km højde af 3 RFC-jagerfly
  Omkomne 16 (3 overlevende)
  Før L 11 (og L 13)
  Periode 23. maj - 17. juni 1917
  Tur 3 - 11
  Kommand. Franz Eichler
  1. officer Otto Mieth
  kommandør Viktor Schütze
  Styrmand Paul Westphal †
  Højderor Walter Dippmann †
  Heinrich Herbst †
  Ror Paul Hannemann †
  Franz König †
  Maskinist Heinrich Ahrens †
  Heinrich Ellerkamm ♥
  Wilhelm Glöckel †
  Karl Milich †
  Michael Neunzig †
  Hermann von Stockum †
  Wilhelm Ücker ♥
  Telegrafist Wilhelm Meier †
  Ukendt Wilhelm Betz †
  Karl Plöger †
  Paul Suchlich †
  L 48 i Friedrichshafen med mindre motorproblemer
  L 48 med røg
  L 48 i Nordholz

  Marineluftskib L 48 (LZ 95) blev 1917 bygget af Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen som et luftskib i Zeppelin U-klassen. Luftskibet havde en kort levetid og styrtede under sit første angreb mod England brændende ned ved Theberton i Suffolk, hvor mirakuløst 3 overlevende reddedes ud af vraget.

  De fleste besætningsmedlemmer havde tidligere fløjet med L 11 under kommandant Viktor Schütze, men stod ombord på L 48 under ledelse af den tidligere kommandant fra L 13 Kapitänleutnant Franz Eichler.

  17. juni 1917 Suffolk[redigér]

  Natten mellem 16. og 17. juni 1917 ledede Korvettenkapitän Viktor Schütze ombord på L 48 et luftskibsangreb mod Sydengland med deltagelse af 6 luftskibe, men i den stærke vind kunne 2 ikke komme ud af deres haller og 2 andre vendte om med maskinproblemer. L 42 (Martin Dietrich) bombarderede ud på natten nogle byer i det nordøstlige Kent, heriblandt Ramsgate, hvor et ammunitionsdepot ved havnen ramtes og eksploderede med stor skade til følge.

  Kl. 23.34 observeredes L 48 over havet 40 miles nordøst for Harwich, men på grund af maskinproblemer opstået kl. 0.30, som var løst kl. 2, krydsede luftskibet først da Suffolks kyst syd for Orford Ness, angiveligt med et tilfrosset kompas. Fra over 5 km højde var det planen at borbardere Harwich, men antiluftskyts skræmte luftskibet tilbage til Deben-floden. Der registreredes 24 nedkastede bomber på marker ved Falkenham, Kirton og Martlesham i nordlig retning mod Ipswich, hvorfra luftskibet drejede mod nordøst. [1] [2]

  Ramt og nedstyrtet brændende ved Theberton[redigér]

  Fra No. 37 Squadron i Orford Ness deltog 3 RFC-jagerfly i jagten på L 48. Først forfulgtes det af en RAF B.E.2c fløjet af E.W. Clarke, som fra op mod 3.300 m højde ikke kunne nå luftskibet. I søgelyset ved Harwich kl. 2.10 optog en 2-personers RAF F.E.2b fløjet af Frank Holder med skytte Sydney Ashby jagten nordpå, men de nåede først tilstrækkelig skudhold, da luftskibet igen fik motorproblemer og for at skyde fart gik ned i en lavere højde. Flyet nåede at ramme L48's haleparti og starte en mindre brand, men maskingeværet jammede netop som et afgørende nærangreb skulle indledes. [3]

  Imidlertid tog 2 andre jagerfly over kl. 3.28 simultant, en RAF B.E.12 fløjet af den 20-årige canadier Don Watkins lettet fra Goldhanger i Essex og en Airco DH.2 fløjet af Robert Saundby lettet kl. 2.55 fra Orford Ness. [4]

  I 3,6 km højde ramtes luftskibet kl. 3.28 af afgørende skud fra Saundby, som fløj 150 meter nedenunder og antændte L 48's hale, så flammerne løb langs begge sider og illuminerede hele luftskibet. Watkins fortsatte beskydningen i flere omgange i lavere højde, mens det brændende Luftskib styrtede mod jorden og endelig ramte en mark ved Holly Tree Farm nordøst for Theberton, nord for Leiston i det nordøstlige Suffolk. [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13]

  3 overlevende reddet ud af vraget[redigér]

  Da enden var nær valgte bl.a. Korvettenkapitän Schütze og kommandant Eichler at springe ud fra førekabinen, men udspringerne dræbtes alle i faldet. Schütze fandtes død med benene begravet i den bløde jord op til knæene og Eichler fandtes i en kornmark sammen med flere andre nær luftskibets nedslagssted.

  Mest uskadt og heldig var maskinist Heinrich Ellerkamm, som var kravlet op i nogle øvre barduner længst væk fra flammerne og selv kunne redde sig ud af vraget næsten uskadt, kun med mindre brandsår og chok. Næstkommanderende Leutnant zur See Otto Mieth brækkede begge ben og reddedes ud af førerkabinen af en lokal konstabel inden det var for sent, hvor han lå klagende nederst i bunken af personer og derfor undgik de allerværste forbrændinger. Maskinist Wilhelm Ücker overlevede med svære brandsår, men døde 17 måneder senere, hvorimod Mieth og Ellerkamm levede til henholdsvis 1956 og 1963. [14] [15]

  De ved styrtet 16 dræbte besætningsmedlemmer begravedes på St. Peter's kirkegård i Theberton, men ligene blev i 1960'erne flyttet og genbegravet på den tyske militær-kirkegård i Cannock Chase. [16]

  [redigér]

  Nyt zeppelinertogt til England
  [redigér]

  En zeppeliner skudt brændende ned
  London, 17. juni

  Officielt meddeles søndag:

  Tidligt i morges nærmede nogle fjendtlige luftskibe sig øst- og sydøstkysten. Ved 2-tiden i morges kom 10 luftskibe en kort strækning ind over land, idet det ene krydsede kysten af Øst-Angeln, mens det andet nogle få minutter kom ind over Kent. Det sidste kastede bomber, hvorved blev anrettet nogen skade. Der udbrød en brand i en kystby.

  Senere blev et zeppelin-luftskib skudt brændende ned.

  Gaderne er overstrøede med glasskår
  [redigér]

  Reuters Bureau meddeler et telegram fra en by på sydøstkysten, hvori meddeles om zeppelintogtet:

  Hovedgaderne er overstrøede med glasskår. Den første eksplosion fandt sted kl. 2 i morges. Der udbrod brande, som man dog snart var herre over. Foruden butikker på hovedgaden har flere private boliger taget skade.

  Hele besætningen omkom
  [redigér]
  Berlin, 17. juni

  Admiralstaben melder søndag aften:

  En af vore marineluftskibs-eskadrer under ledelse af korvetkaptajn Viktor Schütze angreb med observeret godt resultat vigtige fæstninger i Sydengland. Luftskibene måtte bestå forbitrede kampe med engelske sø- og landstridskræfter og 1 sås brændende at styrte ned i søen, hvorved den nævnte kaptajn fandt heltedøden tillige med hele besætningen. De øvrige luftskibe vendte tilbage i god behold.

  Den engelske befolkning kræver gengældelsestogter mod tyske byer
  [redigér]

  Tyske byer skal angribes uophørlig af de allieredes flyvere.
  London, 17. juni

  Under et under Lordmayorens forsæde afholdt stærkt besøgt møde i Londons Opera vedtoges det at kræve af regeringen, at den straks skal slå ind på at foretage uophørlige angreb på tyske byer som gengældelse for mordene på uskyldige kvinder og børn ved de tyske lufttogter mod åbne byer.

  Medlem af Underhuset Peto erklærede, at England og Frankrig i fælles stab måtte foretage gengældelsestogter.

  Et andet medlem af Underhuset, Brookes, udtalte, at gengældelsen måtte udføres i største målestok for at blive virksom. Mayoren i Poplar erklærede, at han kom lige fra kisterne med de små børn, der var bleven myrdede i Poplar. Børnenes slægt råbte på gengældelse.

  Zeppelinerens sidste kamp
  [redigér]

  Fra det sidste luftangreb på England. Flyvernes angreb ødelagde den.
  London, 18. juni

  En korrespondent på østkysten meddeler, at lyskasterne fik fat på en zeppeliner, da den ude fra havet nærmede sig kysten, og artilleriet åbnede straks en voldsom ild. Luftskibet gjorde fortvivlede anstrengelser for at trodse forsvarsværkerne, og det lykkedes det at trænge nogle få miles ind over land, uagtet det i mellemtiden var blevet ramt af vort skyts.

  Føreren for luftskibet, der nu var klar over faren, forsøgte derefter at gå så højt til vejrs, at zeppelineren var udenfor skudvidde, og satte kurs mod søen, stærkt forfulgt af vore flyvere. Zeppelineren beskød flyvemaskinerne voldsomt, men da mandskabet ikke havde herredømme over den, var den ude af stand til at afværge flyvernes angreb, og snart kom den i brand og styrtede ned i brændende stykker under voldsomt bifald fra de tusinder af tilskuere, der havde samlet sig i den underliggende egn. Luftskibet faldt ned på en pløjemark en mil fra kysten. På de omliggende marker har man fundet 5 kvæstede lig, og 5 andre blev fundet blandt resterne af luftskibet, der brændte flere timer igennem.

  Sluppet med livet i behold fra en nedskudt zeppeliner
  [redigér]

  London, 28. juni

  Det meddeles nu, af chefen og 2 mand af besætningen fra det zeppelin-luftskib, der blev skudt ned 16. juni, nåede jorden i levende live og blev taget til fange. De 2 mand af besætningen blev alvorligt såret og det mentes, at de ville , men nu er de kommen sig.

  Erfolgreicher Luftschiffangriff gegen südenglische Festungen
  [redigér]

  Berlin, 17. Juni. (Amtlich.)

  Eins unserer Marineluftschiffgeschwader griff in der Nacht vom 16. zum 17. Juni unter Führung des Korvettenkapitäns Viktor Schütze wichtige Festungen Südenglands mit beobachtetem guten Erfolge an.

  Die Luftschiffe hatten erbitterte Kämpfe mit englischen See- und Landstreitkräften, sowie Fliegern zu bestehen. Hierbei wurde nach durchgeführtem Angriff "L 48" von einem feindlichen Flieger über See brennend zum Absturz gebracht, wobei mit der gesamten Besatzung auch der vorgenannte Befehlshaber den Heldentod fand.

  Die übrigen Luftschiffe sind wohlbehalten zurückgekehrt.

  Der Chef des Admiralstabes der Marine.

  Eksterne links[redigér]

  1. End of the L.48 - The War in the Air, af H. A. Jones (1935)
  2. Zeppelin over Suffolk: The Final Raid of L48, af Mark Mower (2008). ISBN 978-1844157372
  3. Frank D Holder - orfordmuseum.org.uk
  4. Captain Loudon Pierce Watkins - canadiangreatwarproject.com
  5. The L48 Zeppelin, June 1917 - museums.norfolk.gov.uk
  6. The Theberton Zeppelin 1917 - oldlowestoft.co.uk
  7. The destruction of Zeppelin L48 - In Search of the Zeppelin War: The Archaeology of The First Blitz, af N. Faulkner og N. Durrani (2008). ISBN 9780750962575
  8. Chapter 20 - “Ship’s Broken Falling!": Disaster over the Humber, af Kenneth Deacon (2013). ISBN 9781491879399
  9. Theberton in Suffolk – Hier wurde der letzte deutsche Zeppelin im Ersten Weltkrieg abgeschossen - maricopa1.wordpress.com
  10. L48 - The Theberton Zeppelin - geocaching.com
  11. The destruction of L48 “the Theberton Zeppelin” - web.archive.org
  12. The Theberton Zeppelin - aviationarchaeology.co.uk
  13. The day the Zeppelin fell from the skies over Suffolk crashing into a field along the coast - East Anglian Daily Times
  14. En zeppeliner skudt brændende ned - Ribe Stiftstidende 18. juni 1917
  15. Shot down by the British - weaponsandwarfare.com
  16. Strafed Zeppelins - ww1-propaganda-cards.com