Forskel mellem versioner af "Skil man om købejord"

Skift til: navigering, søgning
 
Linje 1: Linje 1:
#REDIRECT[[Hvis der opstår strid om, hvorvidt der blev solgt mere eller mindre]]
+
[[Sælger]] en [[mand]] [[jord]] til en anden, og de bliver [[uenige]] om, hvorvidt han [[købte]] mere eller mindre, og [[køberen]] har fået [[lovhævd]] på den, uden at der er rejst noget [[krav]], da har han [[bevisret]]ten over for [[sælgeren]].
[[kategori:Jyske Lov]]
+
 
 +
Men bliver de [[uenige]] inden tre [[vintre]], da skal [[tingsvidne]] afgøre [[sagen]].
 +
Men er der intet [[tingsvidne]], da er [[sælgeren]] nærmest til at føre [[bevis]].
 +
 
 +
[[Påstår]] en [[mand]], at han har [[købt]] både [[søster]]s og [[broder]]s [[jord]], og hun er [[ugift]] og i [[fællig]] med [[broderen]], og der ikke er [[tingsvidne]] på, at begge blev [[særskilt]] nævnt, da har [[sælgeren]] [[ret]] til at føre [[bevis]] for, at han ikke solgte mere end sin egen [[lod]].
 +
Men kan han ikke føre [[bevis]], skal han [[bøde]] tre mark.
 +
 
 +
Men en [[søster]] beholder altid sin [[jord]], medmindre hendes rette [[værge]] eller hun selv har [[afhændt]] den.
 +
<noinclude>
 +
[[Kategori:Jyske Lov]]
 +
</noinclude>

Versionen fra 24. feb 2013, 02:53

Sælger en mand jord til en anden, og de bliver uenige om, hvorvidt han købte mere eller mindre, og køberen har fået lovhævd på den, uden at der er rejst noget krav, da har han bevisretten over for sælgeren.

Men bliver de uenige inden tre vintre, da skal tingsvidne afgøre sagen. Men er der intet tingsvidne, da er sælgeren nærmest til at føre bevis.

Påstår en mand, at han har købt både søsters og broders jord, og hun er ugift og i fællig med broderen, og der ikke er tingsvidne på, at begge blev særskilt nævnt, da har sælgeren ret til at føre bevis for, at han ikke solgte mere end sin egen lod. Men kan han ikke føre bevis, skal han bøde tre mark.

Men en søster beholder altid sin jord, medmindre hendes rette værge eller hun selv har afhændt den.