Forskel mellem versioner af "Brandenburg 27 13. juni 1928 Brumleby på Østerbro"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 10: Linje 10:
 
Som led i søkadetternes uddannelse sendtes 13. juni 1928 ved 9.30-tiden et par af [[Marinens Flyvevæsen|marinen]]s [[Hansa-Brandenburg W.29]] [[hydromonoplan]] afsted fra [[Luftmarinestation København]], hver med 2 passagerer/observatører på bagsædet, mod normalt kun 1.
 
Som led i søkadetternes uddannelse sendtes 13. juni 1928 ved 9.30-tiden et par af [[Marinens Flyvevæsen|marinen]]s [[Hansa-Brandenburg W.29]] [[hydromonoplan]] afsted fra [[Luftmarinestation København]], hver med 2 passagerer/observatører på bagsædet, mod normalt kun 1.
  
Da en kraftig tordenbyge trak op over [[Øresund]] vendte det ene fly velbeholden tilbage, men det andet indhentedes i ½ km højde over [[Svanemølle Bugt]] og [[Københavns Frihavn]] af uvejret, så det 200-300 meter over [[Kalkbrænderihavnen]] tippede om på siden og efter få sekunder vendte bunden med pontonerne i vejret.
+
Da en kraftig tordenbyge trak op over [[Øresund]] vendte det ene fly velbeholden tilbage, men det andet indhentedes i ½ km højde over [[Svanemølle Bugt]] og [[Københavns Frihavn]] af uvejret, så det 200-300 meter over [[Kalkbrænderihavnen]] tippede om på siden og efter få sekunder vendte bunden i vejret.
  
Således fortsatte det ind over [[Østerbro]], hvor de 3 ombordværende, som ikke havde sele på og ikke var udstyret med faldskærm, faldt ud og drattede ned indenfor 150 meter afstand omkring [[Strandboulevarden]], mens flyet for fuld motorkraft fortsatte 1 km og passerede lavt henover [[Østerbrogade (København)|Østerbrogade]] lidt nord for [[Trianglen (København)|Trianglen]], inden det kl. 10.43 styrtede ind i et gammelt lindetræ mellem [[Lægeforeningen]]s boliger i [[Brumleby]] tæt ved [[Fælledparken]].
+
Således med pontonerne opad fortsatte det ind over [[Østerbro]], hvor de 3 ombordværende, som ikke havde sele på og ikke var udstyret med faldskærm, faldt ud og drattede ned indenfor 150 meter afstand omkring [[Strandboulevarden]], mens flyet for fuld motorkraft fortsatte 1 km og passerede lavt henover [[Østerbrogade (København)|Østerbrogade]] lidt nord for [[Trianglen (København)|Trianglen]], inden det kl. 10.43 styrtede ind i et gammelt lindetræ mellem [[Lægeforeningen]]s boliger i [[Brumleby]] tæt ved [[Fælledparken]].
 
Pga. det begyndende regnvejr var de fleste beboere i området gået indenfor, men 2 smådrenge blev lettere sårede.
 
Pga. det begyndende regnvejr var de fleste beboere i området gået indenfor, men 2 smådrenge blev lettere sårede.
  

Versionen fra 15. mar 2021, 03:28

13. juni 1928 Østerbro i København

Som led i søkadetternes uddannelse sendtes 13. juni 1928 ved 9.30-tiden et par af marinens Hansa-Brandenburg W.29 hydromonoplan afsted fra Luftmarinestation København, hver med 2 passagerer/observatører på bagsædet, mod normalt kun 1.

Da en kraftig tordenbyge trak op over Øresund vendte det ene fly velbeholden tilbage, men det andet indhentedes i ½ km højde over Svanemølle Bugt og Københavns Frihavn af uvejret, så det 200-300 meter over Kalkbrænderihavnen tippede om på siden og efter få sekunder vendte bunden i vejret.

Således med pontonerne opad fortsatte det ind over Østerbro, hvor de 3 ombordværende, som ikke havde sele på og ikke var udstyret med faldskærm, faldt ud og drattede ned indenfor 150 meter afstand omkring Strandboulevarden, mens flyet for fuld motorkraft fortsatte 1 km og passerede lavt henover Østerbrogade lidt nord for Trianglen, inden det kl. 10.43 styrtede ind i et gammelt lindetræ mellem Lægeforeningens boliger i Brumleby tæt ved Fælledparken. Pga. det begyndende regnvejr var de fleste beboere i området gået indenfor, men 2 smådrenge blev lettere sårede.

De 3 ombordværende i det kæntrede fly havde ikke en chance for overlevelse og den første, som faldt ud, var den 21-årig københavner Axel Poetzold, der faldt ned på Spritfabrikkernes plads ved Hjørringgade.

Et øjeblik efter faldt den 22-årige islænding Leifur Gudmundson fra Reykjavik gennem skifertaget og ind i et pulterkammer på Århusgade 90, mens den 26-årige pilot og dækskonstabel Henry Martinus Vilhelm Stefan Balsgaard faldt ned på fortovet ud for Århusgade 88-90.

Ligene førtes til retsmedicinsk institut og blev bisat fra Holmens Kirke.

Holmen kirkebog & avisartikler