Britisk bombetogt mod Berlin, Stettin og Rostock 21. april 1943

Skift til: navigering, søgning

Natten mellem tirsdag den 20. og onsdag den 21. april 1943 under 2. verdenskrig iværksatte RAF Bomber Command med 339 bombefly en massiv overflyvning af det syddanske luftrum med taktik at undgå radarer og søgelys ved at flyve i meget lav højde og under ud- og hjemflyvning at dreje af ved Fyns Hoved, for at bombardere mål i de nordtyske byer:

Uheld og ikke mindst skud fra flak og natjager-fly fra især Nachtjagdgeschwader 3 medførte ca. 20 nedstyrtninger af fjendtlige fly over dansk territorium, de fleste på hjemvejen. [1] [2]

centralkirkegården Fovrfeld Gravlund ved Esbjerg begravedes om formiddagen den 30. april 1943 i en fællesgrav kister med 37 omkomne allierede flyvere og senere yderligere 3, som stammede fra 8 forskellige fly, der styrtede ned under dette togt. Andre begravedes bl.a. på kirkegårdenen i Lemvig, Nyborg, Svinø på Sydsjælland og Bispebjerg i København.

De overlevende sendtes efter eventuel hospitalsindlæggelse typisk til forhør i Dulag Luft-gennemgangslejren i Oberursel nordvest for Frankfurt og fordeltes derefter til forskellige Stalag-krigsfangelejre, hvor de forblev indtil krigens afslutning.

Udgående styrt i Jylland

20. april 1943 Måde ved Esbjerg

En Halifax lettet kl. 21.24 fra Melbourne i Yorkshire mod Stettin opdagedes af søgelyset på sydspidsen af Skallingen og blev de næste 3 km over Ho Bugt beskudt af flak fra Nordby og Esbjerg, så der opstod brand ved den inderste venstre motor. Flyet nødlandede kl. 23.33 lidt øst for søgelyset i Måde.

Alle 7 ombordværende overlevede med forskellige kvæstelser, men bagskytten Everett var indeklemt i maskingeværtårnet med brækkede arme og måtte befries med en økse. Flyverne sendtes vistnok via Dulag Luft til forskellige Stalag-krigsfangelejre.

20. april 1943 Stadil

En Lancaster lettet kl. 21.47 fra Fiskerton i Lincolnshire mod Stettin ramtes af flak ved Jyllands vestkyst så venstre vinge gik i brand. Nødlanding ved Stadil Kirke mislykkedes da en vinge ramte jorden og flyet endte ved Madum Å, 400 meter nordøst for kirken.

De 3, som omkom på stedet og en 4., som et par timer senere døde på sygehuset i Ringkøbing blev 24. april begravet på Lemvig Kirkegård.

De 3 overlevende bragtes fra sygehuset i Ringkøbing til et lazaret i Århus og senere videre til Stalag-krigsfangelejre i Tyskland, men den ene, som havde fået amputeret et ben, frigaves efter et år.

21. april 1943 Vester Vedsted ved Ribe

En Lancaster lettet kl. 21.41 fra Elsham Wolds i Lincolnshire mod Stettin blev skudt i brand af en tysk natjager (4./NJG 3) fløjet af Hauptmann Hans Baer og 2 besætningsmedlemmer. Bombeflyet havde formentlig kastet sin bombelast inden det i lav højde passerede ind over Vester Vedsted i sydvestlig retning, indtil det kl. 0.02 styrtede ned på Mikkel Hansens mark og tabte halepartiet, og fortsatte indtil det gamle fløjdige ved Sprækvej, hvor resten udbrændte.

I halepartiet fandtes den hårdt sårede agterskytte australieren Patrick J. Cramer, som bragtes til Ribe Sygehus, hvor han senere på natten udåndede. De øvrige 6 ombordværende englændere fandtes brændt ihjel i flyvraget, med deres faldskærme spændt på.

I 2012 opsattes en mindesten på fløjdiget ved Sprækvej.

21. april 1943 Halsskov ved Korsør

Et engelsk Lancaster fly på vej mod Stettin ramtes af flak ved Korsør og styrtede kl. 0.18 ned på en mark ved Strandgården på Revvej i Halsskov og eksploderede.

Ligresterne begravedes den 28. april på Bispebjerg Kirkegård i København.

Vragdelene fra forskellige fly læssedes på en togvogn i Korsør for at blive kørt til Tyskland. Ved sammenblanding af fotos opstod der forvirring om flyet ikke i stedet var en Halifax, men i virkeligheden var det en ud af flere mulige Lancaster fly, som ikke har kunnet endeligt identificeres.

21. april 1943 Tarp ved Esbjerg

En Stirling lettet kl. 22.08 fra Lakenheath i Suffolk mod Rostock, men opdagedes af søgelys ved Esbjerg og ramtes af flak, hvorfor flyet fløj så lavt at det kl. 0.20 ramte jorden øst for Tarp, lidt vest for Esbjerg Flyveplads, hvorved næsepartiet revedes af og kom i klemme under flyvraget, så observatøren omkom.

De øvrige 6 slap med småskader og sendtes til Dulag Luft-gennemgangslejren og videre til Stalag-krigsfangelejre.

21. april 1943 Fænøsund ved Middelfart

En Stirling lettet fra Ridgewell i Essex kl. 21.49 mod Rostock ramtes formentlig af flak måske allerede ved Esbjerg og blev set i brand over Taulov inden flyet kl. 0.44 styrtede ned i Fænøsund syd for Teglgården i Middelfart.

Samme nat fandtes 3 ukendte omkomne, som begravedes 2 dage senere på Assistens Kirkegård i Odense. Det lykkedes 2 år senere at identificere den ene. På Fønsskov Odde og på Skrillinge Strand ved Kauslunde fandtes 2-3 måneder efter styrtet 2 strandvaskere fra flyet, som kunne identificeres og begravedes i Fovrfeld, hvorimod de 2 sidste besætningsmedlemmer formentlig aldrig er fundet. [3]

21. april 1943 Sædding ved Esbjerg

En Halifax lettet kl. 21.20 fra Pocklington i Yorkshire mod Stettin opdagedes kl. 0.47 flyve nordfra ind over Esbjerg Flyveplads i 150 meters højde og dreje af mod sydvest, men flyet fulgtes af adskillige søgelys og ramtes af flak indtil det kl. 0.51 styrtede brændende ned tværs over Sædding Strandvej (Hjertingvej) og eksplodere tæt ved den nyere skulptur Mennesket ved Havet ved Fiskeri- og Søfartsmuseet.

De 8 omkomne begravedes den 30. april i Fovrfeld.

Hjemadgående styrt i Danmark

21. april 1943 Kongsmark ved Kirke Stillinge

En Stirling lettet kl. 21.00 fra Oakington i Cambridgeshire ramtes på tilbagevejen fra Stettin af skud fra en Messerschmitt Bf 110 fløjet af underofficer Berg (7/NJG 3) og styrtede kl. 1.55 ned ved Støvlebækvej mellem Kongsmark ved Kirke Stillinge, 10 km nordvest for Slagelse og godt 1 km fra Sjællands vestkyst.

Kun den canadiske flyver Donald V. Smith nåede at redde livet ved at springe ud med faldskærm. Han vandrede efterfølgende tværs over Sjælland og nåede som den første allierede flyver at flygte til Sverige.

Den omkomne besætning begravedes på kirkegården i Svinø, hvor også den overlevende Smiths urne efter hans død og eget ønske i 1999 nedsattes ved siden af hans kammerater.

21. april 1943 Nyborg Fjord ved Slipshavn

En Halifax lettet fra Pocklington i Yorkshire ramtes på tilbagevejen fra Stettin af flak og styrtede kl. 2.26 ned i Nyborg Fjord 1,5 km fra Slipshavn.

2 overlevende samledes kort efter op af skibet MS Nordmark. De sendtes via København til Dulag Luft-gennemgangslejren og videre til Stalag-krigsfangelejre.

Den 3. maj optoges 3 lig fra vraget af inspektionsskibet Absalon, et lig fandtes den 5. maj i Storebælt og den 9. juni fandtes det sidste lig strandet på Lindholm i Nyborg Fjord. De begravedes alle i Nyborg.

21. april 1943 Storebælt ved Vresen

En Lancaster lettet fra Wickenby i Lincolnshire ramtes på tilbagevejen fra Stettin af flak fra Langeland og styrtede kl. 2.28 i Storebælt ved øen Vresen på 30 meters vanddybde. [4]

Den 7 mand besætning omkom, men 2 eller 3 af ligene fandtes aldrig. Det første lig fandtes samme dag ved vraget og blev begravet i Odense, 2 andre fandtes også tæt ved og blev begravet i Nyborg. Af andre omkomne fra dette fly fandtes en den 23. juli 1943 på stranden ved Kalundborg og begravedes på Bispebjerg i København og endelig menes et lig af en ellers ukendt flyver fundet den 24. april 1943 ud for Samsø og som begravedes i Fovrfeld, at kunne identificeres som værende fra dette fly.

21. april 1943 Bøgballe ved Ø. Snede

En newzealandsk Stirling lettet kl. 22.05 fra Newmarket i Suffolk ramtes på tilbagevejen fra Rostock af en tysk natjager fløjet af pilot Rudolf Mangelsdorf (12./NJG 3) og styrtede lidt efter kl. 3 brændende ned ved Fælledvej 36 syd for Bøgballe Friskole mellem Uldum og Øster Snede.

Der fandtes i første omgang 6 omkomne, som blev begravet i Fovrfeld og og ved oprydning den 11. maj opgravedes pilotens lig, som blev begravet efterfølgende.

21. april 1943 Vestbirk ved Horsens

En australsk Lancaster lettet kl. 21.39 fra Breighton i Yorkshire opdagedes på tilbagevejen fra Stettin af den tyske radarstilling i Hemstok øst for Ry og ramtes af en tysk Junkers Ju 88-natjager fra Fliegerhorst Grove fløjet af pilot Alfred Heldt (12./NJG 3), så flyet kl. 3.12 styrtede ned og eksploderede på Birknæsvej, 400 meter nord for Vestbirk Station. [1] [2]

De 7 omkomne fortrinsvis australiere begravedes i Fovrfeld.

21. april 1943 Vadehavet ved Mandø

En Halifax lettet fra RAF Elvington i Yorkshire ramtes på tilbagevejen fra Stettin af en tysk natjager fløjet af piloten Hans Baer (4./NJG 3) og styrtede kl. 3.21 ned i Vadehavet ved Mandø, på en sandbanke, som er tørlagt ved lavvande.

Som nedstyrningssted er nævnt 5 km nordvest for Mandø og en anden kilde sydvest-hjørnet af Koresand.

De 7 omkomne begravedes i Fovrfeld, efter at være fragtet enten med båd fra Mandø eller via Ribe.

21. april 1943 Nordsøen

En Stirling lettet kl. 22:03 fra Lakenheath i Suffolk mod Rostock ramtes på tilbagevejen af en tysk natjager fløjet af Günter Koeberich (11./NJG 3) over Nordsøen vest for Ringkøbing og styrtede kl. 3.24 i havet.

Flyets newzealandske navigatør D.I. McNarey fandtes som strandvasker nord for høfde 31 ved Thyborøn af strandfoged Chr. Langer og begravedes den 15. maj 1943 i på kirkegården i Lemvig, hvorimod ingen af de øvrige 7 omkomne er fundet, men de mindes på Air Forces Memorial i Runnymede nær London Heathrow Airport. [5] [6]

21. april 1943 Kragelund ved Ø. Snede

En Stirling lettet kl. 22.30 fra Mildenhall i Suffolk indhentedes på tilbagevejen fra Rostock og ramtes over Nordfyn kl. 2.46 af en tysk Messerschmitt Bf 110-natjager fløjet af pilot Hans-Hermann Müller (10./NJG 3) og endte kl. 3.26 med at nødlande med hjulene oppe på Kragelund Fælled 2 km syd for Bøgballe ved Øster Snede, ved Kristen Hansens gård Fælledvej 27.

Ved mavelandingen blev agtertårnet flået af, men alle overlevede, omend agterskytten måtte hjælpes ind på gården. De 6 øvrige spiste deres medbragte mad og skød flyet i brand inden de tog flugten, men den ene anholdtes kl. 6.15 af politiet og tilsås af lægen inden han sendtes til Vejle Sygehus, ligesom skytten.

De andre 5 gemte sig dagen lang i en lade og spadserede kl. 22 videre nordpå langs Bygholm Å, indtil de næste morgen efter 15 km igen gemte sig i en lade i Vinten Kær i Tamdrup Sogn. Efter de kl. 13.30 kom ud og spurgte landmanden om mad, bragtes de til politistationen i Horsens og kl. 17 overgaves de til tyskere fra Ry og sendtes siden til forskellige Stalag-krigsfangelejre i Tyskland.

21. april 1943 Ringkøbing Fjord ved Ringk.

En Lancaster lettet kl. 21.59 fra Grimsby i Lincolnshire mod Stettin ramtes på tilbagevejen af flak fra Ringkøbing og fortsatte ud over Ringkøbing Fjord mod Holmsland Klit, men vendte om og styrtede kl. 3.28 i fjorden 600 meter syd for havnen i Ringkøbing.

5 af de omkomne begravedes i Lemvig, agterskytten Reginald A. Whellams dog først efter hans lig blev fundet i 1998. En af de omkomne begravedes i Fovrfeld og den sidstes lig er vistnok aldrig fundet. [7]

Eksterne links

  1. Den tyske radarstilling i Hemstok - skanderborgleksikon.dk
  2. Mindesten Birknæsvej, 8752 Østbirk - horsensleksikon.dk