Forskel mellem versioner af "Anton 1895 Rubjerg"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 8: Linje 8:
 
| ws=156114
 
| ws=156114
 
}}
 
}}
Det tyske dampskib Anton var på vej fra [[Hamborg]] rundt om Jylland til [[Stettin]] lastet med stykgods heriblandt en dækslast [[terpentin]], da det 2. januar 1895 kl. 19 i snetykning og sydsydvestlig kuling, samt strømsætning ved højvande strandede i [[Jammerbugt]] ud for [[Rubjerg Kirke]].
+
Det tyske dampskib Anton var på vej fra [[Hamborg]] rundt om Jylland til [[Stettin]] lastet med stykgods heriblandt en dækslast [[terpentin]], da det 2. januar 1895 kl. 19 i snetykning og sydsydvestlig kuling, samt højvands-strømsætning strandede i [[Jammerbugt]] ud for [[Rubjerg Kirke]].
  
Skibsbesætningen på 14 mand udsatte 2 både, hvori det lykkedes 2 mand i den ene at nå i land, mens 5 mand i den anden kæntrede, hvoraf kun kaptajn A. Hermann overlevede ved at svømme i land og de andre 4 druknede.
+
Den 14 mand besætning udsatte 2 både, hvoraf den ene nåede i land med 2 mand, hvorimod den anden med 5 mand kæntrede, så de 4 druknede og kun kaptajn A. Hermann overlevede ved at svømme i land.
Redningsvæsenet blev. kl. 20.15 alarmeret og sendte fra [[Løkken]] sydfra kl. 21 en båd afsted og den reddede 7 mand i land inden den stævnede ud igen for at lede efter de øvrige, men fandt igen og drev selv i land ud for Lønstrup.
+
Via den ret nyetablerede kysttelefon blev kl. 20.15 alarmeret Løkkens redningsbåd, som kl. 21 stævnede ud sydfra og reddede de sidste 7 mand i land inden den igen stævnede ud for at lede efter de øvrige, men fandt igen og drev selv i land ud for Lønstrup.
  
Under redningsaktionen gik der ild i de på dækket værende 82 fade terpentin og først efter at disse var udbrændte lykkedes det bjærgerne at slukke branden.
+
Imens gik der ild i de på dækket værende 82 fade terpentin og først efter at disse udbrændte lykkedes det bjærgerne at slukke branden.
En del af ladningen blev senere bjærget af [[Svitzer]]-skibet Frederikshavn, men skibet Anton blev vrag og solgtes for 1430 kr.
+
En del af ladningen blev senere bjærget af [[Svitzer]]-skibet 'Frederikshavn', men skibet Anton blev vrag og solgtes for 1430 kr.
  
3 af de omkomne blev begravet på Rubjerg gamle kirkegård, hvorimod den 4. blev sendt til Tyskland.
+
Den ene omkomne sendtes i sin kiste til begravelse i Tyskland, hvorimod de 3 øvrige blev begravet på Rubjerg gamle kirkegård.
 
Tabet af menneskeliv kunne formentlig være undgået, hvis besætningen havde afventet redningsbådens ankomst.  
 
Tabet af menneskeliv kunne formentlig være undgået, hvis besætningen havde afventet redningsbådens ankomst.  
 
* http://rubjergknude.dk/fileadmin/archive/PDF-download/Strandfogedgaarden-pdf/kysttelefon.pdf
 
* http://rubjergknude.dk/fileadmin/archive/PDF-download/Strandfogedgaarden-pdf/kysttelefon.pdf

Versionen fra 21. okt 2017, 13:24

2. jan. 1895 Anton

Det tyske dampskib Anton var på vej fra Hamborg rundt om Jylland til Stettin lastet med stykgods heriblandt en dækslast terpentin, da det 2. januar 1895 kl. 19 i snetykning og sydsydvestlig kuling, samt højvands-strømsætning strandede i Jammerbugt ud for Rubjerg Kirke.

Den 14 mand besætning udsatte 2 både, hvoraf den ene nåede i land med 2 mand, hvorimod den anden med 5 mand kæntrede, så de 4 druknede og kun kaptajn A. Hermann overlevede ved at svømme i land. Via den ret nyetablerede kysttelefon blev kl. 20.15 alarmeret Løkkens redningsbåd, som kl. 21 stævnede ud sydfra og reddede de sidste 7 mand i land inden den igen stævnede ud for at lede efter de øvrige, men fandt igen og drev selv i land ud for Lønstrup.

Imens gik der ild i de på dækket værende 82 fade terpentin og først efter at disse udbrændte lykkedes det bjærgerne at slukke branden. En del af ladningen blev senere bjærget af Svitzer-skibet 'Frederikshavn', men skibet Anton blev vrag og solgtes for 1430 kr.

Den ene omkomne sendtes i sin kiste til begravelse i Tyskland, hvorimod de 3 øvrige blev begravet på Rubjerg gamle kirkegård. Tabet af menneskeliv kunne formentlig være undgået, hvis besætningen havde afventet redningsbådens ankomst.