Forskel mellem versioner af "Ribe-Foldingbrovej 1829"

Skift til: navigering, søgning
Linje 49: Linje 49:
  
 
[[Ribe Stiftamt]]hus d. 23. jan. 1829.
 
[[Ribe Stiftamt]]hus d. 23. jan. 1829.
<center style="white-space:pre"><I>[[Sponneck]]</I></center>
+
<center style="white-space:pre">''[[Marius Sabinus Wilhelm Sponneck|Sponneck]]''</center>
  
 
[[Kategori:Landevej]]
 
[[Kategori:Landevej]]

Versionen fra 31. dec 2012, 09:50

Højvelbårne hr. oberst og chef for vejkorpset v. Heide, ridder af Dannebrog.

Deres højvelbårenhed!

Ifølge den mig tillagte befaling at besørge udstukket en vejlinje imellem Foldingbro og Ribe Mark som svarende til de fornødenheder som ved den sted fundne forhandling i denne sag i Kolding af hr. amtmand for Ribe og Haderslevhus amter, blev ytret, har jeg overensstemmende hermed og i henhold til deres højvelbårenheds forskrift i meget ærede af 24. nov. forrige år udstukket den på medfulgte kort og med bogstaverne ABCDEFGHJKLM betegnede linje, som jeg tror i alle henseender vil være tilfredsstillende, både med hensyn til de omstændigheder der bør iagttages ved valget af terrænet for en ny vej, samt også med hensyn til de økonomiske omstændigheder, som ved dette vejanlæg måtte tages i overvejelse, for både at sikre det offentlige for anden ved uundgåelig nødvendige godtgørelser og vedkommende privilegerede ejere af gæstgiversteder for grundet anledning til billig klage for unødvendigt indgreb i deres lovlig erhvervede næring.

Når det uden al for stor udgift for det offentlige kunne været gørlig at valgt en anden linje forbi Kalvslund Kro, nemlig den med blyant optrukne og med bogstaverne CE betegnede, ville unægtelig vejen på dette sted fået en langt smukkere direktion. Da dette kun ved nærmere forhandling med vedkommende amtmandskab lader sig bestemme, så ville dette være genstand til afgørelse ved et mulig stedfindende møde, når denne sag i det hele endelig bliver bearbejdet.

For straks at sætte det kongelige Haderslevhus amtmandskab i stand til bedst mulig at overse planen til en forbedret direktion af den her omhandlede mindre landevejs gang imellem Foldingbro og Ribe Mark, er ikke blot den på marken afsatte vejlinje så tydelig markeret at denne let overses, men jeg har ved en skrivelse af 28. maj hvoraf herved følger genpart tillige ladet følge et sammenhængende kort over den her omhandlede vej, som jeg har erfaret at amtmandskabet aldeles manglede kort over, og således bedst mulig gjort sagen anskuelig.

For at hr. kammerherre stiftamtmand v. Castenschiold i enhver henseende kan være nøje underrettet om, hvad der ved denne her omhandlede sag er foretaget, så vidt linjefstikningen angår, så har jeg ikke forsømt at forelægge ham hovedkortet og derved påvist den nu afstukne linje som han aldeles bifaldt. Måtte jeg være så heldig at der heller intet fra deres højvelbårenheds side er at erindre imod mit forslag og at jeg ved denne forretnings udførelse har truffet deres mening, ville det inderligst glæde.

Kolding, d. 25. maj 1828.

Deres højvelbårenheds ærbødigste N. W. Stechfleth (?)

Til det kgl. Amtskammer (?).

Jeg har her hos den ære at remitterere det høje koll. de mig ved skrivelse af 13. forrige måned oversendte akter og forhandling i anledning af grundforbedringen af de … landeveje fra Ribe købstads mark til Foldingbro, så vidt ermeldte angår den del af … vejstrækning, som hidtil burde have været vedligeholdt af de to sogne under Haderslev Amt, gennem hvis distrikt denne vej går.

Da jeg vanskelig kan afgive den mig affordrede betænkning om dens genstand for så vidt Ribe Amt vedkommende, uden at omtale de fra de slesvigske autoriteters side hid søgte grunde, for at forhindre, at de haderslevske beboere skulle komme til at udføre vejarbejde, må det tilsikres, om jeg ved … sandheden tror ytringer, kommer i kollision med de … har … have fremfødt som deres mening.

Lige så lidt som det kan være nogen tvivl underkastet, at det er af første vigtighed for ethvert land, det rige såvel som det fattige, at have gode veje, således er det ej mindre afgjort, at den vej, som forskaffer en … færdsel mellem tvende handlende købstæder og mellem Østersøen og Vesterhavet ikke kan betragtes, den offentlige opmærksomhed så aldeles …, som de slesvigske embeds amt skiller der, og det så meget mindre som denne vej mellem Ribe og Kolding er den derfor som bekvem forbinder Jyllands øst og vestkyst og derfor i … hensyn og ligeså uundværlig, som da er nyttig i … og … hensyn. Ja jeg tør ret også påstå, at da i gavnlighed for begge … ikke føres (?) tilsyn (?) før de allernådigst befalede hovedlandeveje hvilke, når de engang fuldføres, alene vil følge havet på begge udkanter af landet, uden som her at … en kommunikation for det indre, hvortil Jylland alt gennem … har følt savn.

At lade et sådant frugtbringende anlæg, hvoraf allerede er fuldført 4 mil og hvoraf ikkun står tilbage 21.568 alen, forblive ufuldendt, fordi denne vej stedlig uheldigvis ligger i hertugdømmet Slesvig indeholde erkendelse af en grundsætning (?), som for eftertiden ville forbedre (?), at denne provins kunne (?) håbe at få gode veje, uagtet der for nærværende tid fremfor de øvrige danske provinser behøver samme; thi de af alle gode (?) vandte (?) aferværenhed (?) hos de haderslevske beboere i Kalvslund, Hjortlund og Lintrup sogne er på ingen måde større end i de ydergrænsende jyske hedesogne, der ved skade i flere år har udført vejarbejde, tværtimod at øjensynlig at sine (?) på grund af deres beboeres (?) handelsfrihed have et stort fortrin for deres mere indskrænkede jyske naboer.

Da nuværende vej mellem Foldingbro og Ribe Mark, dersom ellers de forskellige spor på heden uden grøfter eller andet kendelig hegn på tilværelsen af en vej, kan fortjene dette navn, er sandsynlig fremkommen alene ved spor, men skønnes aldrig at være anlagt, lige så lidt som man skulle opdage, at den har været istandsat nogensinde, og at jordbunden består af løs sand og tørvejord er det … hede, i hvilken tilstand en slig vej må til alle årets tider være, skønt muligheden at køre, komme frem på den ikke kan nægtes, hvilket synes alt det de slesvig-haderslevske mænd formene (?), at der kan fordres.

Det er anmærket som en mangel ved den interesserede grundforbedring af denne vej, at de nu på marken afstukne linjer ikke gode (?) aldeles lige, og at vejen, når krumninger skal gives, ligeså godt kunne blive uforandret, men da den gamle vej har over 20 gange så mange krumninger, den nye får nemlig ikke sådanne, så er der dog ved … vundet betydelig i vejlængden og ved at få et bedre terræn, hvilke fordele … antog i særdeleshed kommer dem til gode, for hvis skyld besværingen afløftes.

Hvad broer og stenkister angår, så er der på den nye linje ingen steder vader eller større vandløb ved de hvorover de … almindelig stenkister, hvoraf de der nu spares på den gamle vej uden synderlig bekostning kan flyttes til den nye vej. Den hele udgift til broer og stenkister vil ikke opløbe til 200 rbd. sølv, og hvad endelig da som har betydelig udhævede (?) godtgørelser for den større grund som vil tages til den nye vej, end den som findes i den gamle vej anbelanger, da kan … i en hedeegn, som af modstanderne kaldtes som den allerbedste (?) ikke blive af betydenhed og vil ikke overskride 200 rbd. sølv.

Lige så lidt vanskelighed vil der fremdeles møde ved materialernes anskaffelse til vejforbedringen, thi … fra Kalvslund Kirke til Lintrup er rig herpå.

Men uagtet jeg således ikke kan finde nogen hindring at ytre af dog (?) udfør at dette arbejdes standsning derfor skulle være ønskelig eller nødvendig, må jeg dog indrømme sandheden af de slesv. … ytring om, at det er et uoverkommeligt arbejde for Kalvslund, Lintrup og Hjortlund sogne, hvis vejlængde hidtil har udgjort 21.541 alen, såfremt arbejdet i en 4-5 år skulle fuldføres.

Hjemler derfor den for hertugdømmet gældende vejforordning ikke i et tilfælde som det akkorderede, at vedtage alle sogne, som ligger i en vis afstand fra arbejdsstedet til dette vejarbejdes udføres, og det derhos måtte tages i betragtning at andrage på en allerhøjeste resolution, hvorved en sådan bestemmelse i al fald blev given, da må jeg tilstå, ikke at her nøden (?) udveje ved den min … efter (?) foreslået ved mødet i Kolding, nemlig at Ribe Amt kommer haderslevhuserne til hjælp ved det første anlæg af vejen.

Grundet på dens nødvendighed indstiller jeg underlag til nærværs overvejelse, at Ribe Amt må af den hele ufuldendte vejlængde overtage ⅔ del, hvorimod de 3 anførte sogne af Haderslev Amt da ikke bliver at pålægge 7.856 alen, hvis istandsættelse fordelt på 4 første 5 år aldeles ikke kan blive beboerne byrdefuld, hvilket enhver i forsvaret (?) kan bedømme, når frases til at når grundforbedring ikke består i … ved at midten af vejen indlejres ler, hvorefter den øvrigen gives fyldig af … samt grus, den bliver altså ikke uforhævet (?) videre end med en våd … stens (?) for at holde lermassen i vejens midte, men når Ribe Amts beboere således overtog deres byrde var det tillige under vilkår af lerprioritet (?) når man også … og i hertugdømmet vil takke på vejarbejde.

Det er vistnok den første grad af ubillighed, når de slesvigske vejarbejdspligtige vægre dem, når grundforbedring af Ribe Amt er fuldført, i fremtiden at vedligeholde … og vidner fuldkommen om rigtigheden af min tidligere bemærkning, at intet vejarbejde her før har fundet sted, ellers ville en slig påstand ikke fremkomme, hvilken jeg på amtets vegne aldeles bør modsætte mig, idet jeg formoder, at det bliver Haderslev Amts egen sag, at yde den ufornødne hjælp, som påstås.

Skulle da af mig her forståede deltagelse for Ribe Amts vedkommende blive approberet, førte jeg tillige andrag på, at den Haderslev Amts beboere tildelte vejsted… i så fald anvises i midten af linjen, hvilket har den fordel, at Ribe Amts arbejdsmasse forøges i det man fra begge de yderste punkter nå det gode hartkorn på øst- og vestkanten, hvis beboere uden byrde kan tåle arbejdet og således give hedesognene i midten nogen lettelse, uden at dette kan være skade for Haderslev Amts 3 sogne, som ved … … får vejarbejdet ved deres hjem (?). Så havde jeg endvidere tilføje den bemærkning, at jeg efter min (?) overbevisning holder det for at være mest hensigtsmæssig at major Steinfleth (?) også blev overdraget ledningen af slesvigske arbejde på denne vej, thi da deres andel ikkun ej et stykke af et helt, ville det dog være besynderlig om det slesvigske vejopsyn udførte arbejdet på en ganske anden måde og efter andre regler end den øvrige vej, flere omkostninger ville også deraf følge, da tvende overopsyn ved underværende … må forøge udgifterne, desuden tør jeg vel påstå, uden at træde nogen for nær, at officererne (?) i det danske vejkorps har en større (?) … jeg i det fælles fag.

Såvidt jeg selv … er bekendt med den på marken afstukne linje for den nye vej, således som den af major Stedfleth (?) nu er afstikket, havde jeg dog ville forelægge det for … det derover optager kort, må da dette ikke findes her ved amtskontoret (?), må jeg formode, at det ved en anden lejlighed er indkommet til kammeret.

Ribe Stiftamthus d. 23. jan. 1829.

Sponneck