Forskel mellem versioner af "Skandinavisk Aero Industri 18. feb. 1947 Københavns Sydhavn"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 1: Linje 1:
==== 18. feb. 1947 [[Sydhavnen|Københavns Sydhavn]] ====
+
==== 18. feb. 1947 [[Sluseholmen]] i [[Sydhavnen|Københavns Sydhavn]] ====
 
{{Fl|1947-02-18
 
{{Fl|1947-02-18
 
| type=[[SAI KZ VII Lærke|KZ-VII Lærke]]
 
| type=[[SAI KZ VII Lærke|KZ-VII Lærke]]
 
| år=1947
 
| år=1947
 
}}
 
}}
Natten til 18. februar 1947 lidt efter kl. 2.30 opdagede en vagt brand i [[Skandinavisk Aero Industri]]s montagehal i [[Sydhavnen|Københavns Sydhavn]], men første alarmering var fejlagtig, så brandvæsenet rykkede først ud kl. 3. Der måtte slås hul i isen i Teglværkhavnen for at få vand. Desuden vanskeliggjordes slukningen af eksploderende gasflasker.
+
Natten til 18. februar 1947 lidt efter kl. 2.30 opdagedes brand i [[Skandinavisk Aero Industri]]s montagehal på [[Sluseholmen]] i [[Sydhavnen|Københavns Sydhavn]], men første alarmering var fejlagtig, så brandvæsenet rykkede først ud kl. 3. Der måtte slås hul i isen i Teglværkhavnen for at få vand. Desuden vanskeliggjordes slukningen af eksploderende gasflasker.
  
Der skal være udbrændt 22 [[SAI KZ VII Lærke]] og en næsten færdig [[SAI KZ IV]] eller som avisen skrev: dele til 50 fly, deraf 12 under montering, men mange nye motorer reddedes.
+
Der skal være udbrændt 22 [[SAI KZ VII Lærke]] og en næsten færdig [[SAI KZ IV]] beregnet til [[Zone-Redningskorpset]] eller som en avis skrev: dele til 50 fly, deraf 12 under montering, men mange nye motorer reddedes.
Skaden beløb sig til en værdi af et par millioner kr. og ville forsinke produktionen i et halvt år.
+
Skaden vurderedes til en værdi af et par millioner kr. og ville forsinke produktionen i et halvt år.
  
Årsagen var svær at opklare. Sidste medarbejde forlod bygningen dagen før ved 16-tiden.
+
Om brandens opståen forklaredes, at fyrbøder Halslev ved 2-tiden var inde i hallen at sætte varmluftsapparaterne i funktion og han tilkaldtes godt ½ time senere af vagtmand Petersen, der havde set røg inde i fabrikken.
Der taltes om kortslutning ved en utæt skorsten.
+
Det viste sig at flammer slog i vejret i hallens nordvestlige hjørne og havde fået fat i nogle højderor betrukket med lærred og imprægneret med cellulose og i løbet af kort tid havde ilden bredt sig til hele fabrikken.
 +
Årsagen kunne være en utæt skorsten eller en kortslutning.
 +
 
 +
Et marketenderi (cafeteria) på 1. sal undgik branden, men tegnestuen og en særlig afdeling, som beskæftigede sig med fremstilling af smalfilms-projektorer brændte.
 +
De værdifulde produktionstegninger gik således tabt, men kopier fandtes hos Luftfartstilsynet.
 
* http://kz-fly.dk/historie.html
 
* http://kz-fly.dk/historie.html
  

Versionen fra 21. mar 2021, 19:21

18. feb. 1947 Sluseholmen i Københavns Sydhavn

Natten til 18. februar 1947 lidt efter kl. 2.30 opdagedes brand i Skandinavisk Aero Industris montagehal på Sluseholmen i Københavns Sydhavn, men første alarmering var fejlagtig, så brandvæsenet rykkede først ud kl. 3. Der måtte slås hul i isen i Teglværkhavnen for at få vand. Desuden vanskeliggjordes slukningen af eksploderende gasflasker.

Der skal være udbrændt 22 SAI KZ VII Lærke og en næsten færdig SAI KZ IV beregnet til Zone-Redningskorpset eller som en avis skrev: dele til 50 fly, deraf 12 under montering, men mange nye motorer reddedes. Skaden vurderedes til en værdi af et par millioner kr. og ville forsinke produktionen i et halvt år.

Om brandens opståen forklaredes, at fyrbøder Halslev ved 2-tiden var inde i hallen at sætte varmluftsapparaterne i funktion og han tilkaldtes godt ½ time senere af vagtmand Petersen, der havde set røg inde i fabrikken. Det viste sig at flammer slog i vejret i hallens nordvestlige hjørne og havde fået fat i nogle højderor betrukket med lærred og imprægneret med cellulose og i løbet af kort tid havde ilden bredt sig til hele fabrikken. Årsagen kunne være en utæt skorsten eller en kortslutning.

Et marketenderi (cafeteria) på 1. sal undgik branden, men tegnestuen og en særlig afdeling, som beskæftigede sig med fremstilling af smalfilms-projektorer brændte. De værdifulde produktionstegninger gik således tabt, men kopier fandtes hos Luftfartstilsynet.