Topografi 1864 Skrave Sogn

Skift til: navigering, søgning

Anneks til Rødding Sogn, omgivet af dette, Hjerting, Lintrup, Jels og Skodborg sogne samt af Nørrejylland. Kirken, østligt i sognet, 3¼ mil sydvest for Kolding og 3 mil nordøst for Ribe. Arealet, ca. 3.781 tdr. land, er i den nordlige del højtliggende med et jævnt fald mod syd og vest. Københoved og Langetved skove er betydelige levninger af den store Farrisskov. Jordsmonnet er i den sydlige del af leret og i den nordlige del af muldsandet og sandet beskaffenhed. Kongeåen danner grænsen mod Nørrejylland; Farrisbækken, der senere får navn af Hjortvadå, udspringer i sognets sydlige del.

I sognet: Kirken, enligt beliggende, landsbyen Københoved med skole, vindmølle (med hvilken er forenet et betydeligt brændevinsbrænderi) og kro samt gården Lundegård, landsbyen Langetved med skole og kro, en del udflyttersteder fra Langetved kaldes Langetvedskov, ved disse en skole; endvidere den lille by Krogstrup med skole. I alt i sognet 32 ¾-gårde, 13 ½-gårde og 1 ¼-gård samt 40 huse med jord og 8 huse uden jord; deraf 23 gårde og 40 huse udenfor byerne.

Indvånere: 758. Jordbrug er hovederhvervet; nogen bifortjeneste haves ved skovarbejde.

Sognet hører under Frøs og Kalslund Herreders jurisdiktion (Rødding), Haderslev Vesteramtstuedistrikt (Haderslev), Vesteramts Husfogeddistrikt (Toftlund), Gram Fysikatdistrikt (Gram). Danner amtets 1. og 2. lægd og udgør et sognefogeddistrikt. Sognet hører i gejstlig henseende til Ribe Stift, Tørninglens Provsti, men skole- og fattigvæsen sorterer under Haderslev Amt og bestyres efter slesvigsk lovgivning.

Kirken, som sagnet lader være bygget af dronning Dagmar, er opført dels af kampesten, dels af mursten, med flere spor af rundbuen, har et lille tårn med spir, fjælleloft, dog hvælvinger under tårnet, et lille orgel. På den østre gavl er i en kampesten indhugget tvende mystiske figurer, som man på stedet tror, i henhold til sagnet om kirkens opførelse, at skulle forestille kong Valdemar og dronning Dagmar. Landevejen har vistnok tidligere gået om begge sider af kirken, hvoraf den på egnen almindelige talemåde: Du står midt i vejen som Skrave Kirke.

Den forsvundne by Skrave eksisterede endnu i det 14. århundrede Scraghæ). I sognet har ligget to adelige gårde, Skravegård i nærheden af kirken og Hønsagger, men af hvilke nu ethvert spor er forsvundet.

Noter

J. P. Trap: Statistisk-topografisk beskrivelse af Hertugdømmet Slesvig (1864) [1]