Zeppelin L 12 Engelske Kanal og Oostende 10. aug. 1915

Skift til: navigering, søgning
L 11     ←     Luftskib L 12 (LZ 43)     →     L 13
Type Zeppelin P-klasse
Producent Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen
Ejer Reichsmarineamt (Kaiserliche Marine)
1. flyvning 21. juni 1915
Lufthavn 23. juni 1915 Nordholz (Cuxhaven)
28. juni 1915 Hage (Østfrisland)
Flyvninger 14, heraf 5 opklaringer og 1 angrebstogt
Angreb 9./10. august 1915 Dover
Skæbne Nødlandet i den Engelske Kanal
og slæbt til Oostende i Flandern
hvor det ved uheld brændte i havnen
Periode 22. juni til 10. aug. 1915
Tur 2 - 14
Kommand. Werner Petersen
1. officer Karl Brodrück
Styrmand Schreibmüller
Maskinme. Mägdefrau
Højderor Bley
Picard
Ror Heider
Zöpel
Maskinist Bocksch
Paul Dorfmüller [1][2]
Richard Frankhänel [3]
Hagedorn
Möller
Paust
Prüss
Völker
Telegrafist Bortscheller
Kölbe
Klisch
Sejlmager Müller

Marineluftskib L 12 (LZ 43) blev bygget i 1915 af Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen som et luftskib i Zeppelin P-klassen. Efter 7 ugers indsats ramtes luftskibet af antiluftskyts ved Dover og måtte nødlande i den Engelske Kanal. Til alt held overlevede hele besætningen.

10. august 1915 Ramt ved Dover

Dirigeret af Strasser ombord på L 10 deltog L 12 med kommandant Werner Petersen (vistnok fra Hage) om aftenen den 9. august 1915 i et bombetogt planlagt med 4 luftskibe mod London. Mellem kl. 19.30 og 20.45 kommunikerede luftskibene over Nordsøen ved hjælp af lyssignaler, inden L 12 kom ud af kurs og sydligere end beregnet ankom kl. 22.48 til den nordøstlige del af Kent ved Westgate-on-Sea. Via Margate, Ramsgate og Deal fløj L 12 sydpå mod Dover i kun 1 km højde, men opdagedes af søgelyset og Langdon-batteriet nord for byen indledte beskydning med bl.a. 2 stk. 6 punds kanoner, som med 3 punds granater punkterede 2 af luftskibets gasceller. [4] [5] [6]

Under flugten kastedes fra luftskibet omkring 10 bomber, hvoraf de 6 landede i havet. Værst skade gjorde en bombe, som faldt under trawlerens Equinox's bov og sårede 3 personer, mens en brandbombe ramte gennem transportkontorets bølgetag og satte ild til platformen og 2 andre ramte kajens brystværn.

Nødlandet i den Engelske Kanal

Der forsøgtes at reparere de ramte gasceller, nummer 3 og 4 fra bagenden, men efter ½ times arbejde indså man det ikke var muligt og trods al ballast og løse genstande kastedes overbord, faldt luftskibet kl. 2.40 i den Engelske Kanal og måtte afvente redning.

Maskinistmat Frankhänel fra den bagerste maskingondol faldt overbord og kæmpede i ubemærkethed for sin overlevelse i vandet, indtil han 3 timer senere fik fat i luftskibets haleparti og til stor overraskelse for kommandant Petersen og de øvrige klatrede nøgen ind i førergondolen.

Slæbt til Oostende og brændt

L 12 på slæb mod Oostende 10. august 1915
L 12 ved kajen i Oostende før selvantændelsen

Kl. 6.15 blev besætningen reddet af en tysk torpedobåd ud for byen Wenduine i Flandern, hvorefter den lille torpedobåd T 13 tog L 12 med på slæb til Oostende.

Redningsaktionen forstyrredes af 5-6 engelske flyvemaskiner, som ikke ramte. Et Sopwith Tabloid-fly fra en flyveplads på toppen af klipperne ved St Mildreds Bay ved Westgate-on-Sea styrtede ned ved landingen og piloten R. Lord døde af sine kvæstelser. Et franskbygget Farman-fly fra Dunkerque blev under redningsaktionen kl. 11.45 skudt ned og styrtede brændende i havet. Piloten David Keith-Johnston's liv stod ikke til at redde, men i hans hjembys skole i Essex ophængte tyskerne senere en mindetavle. [7]

I Oostendes havn selvantændtes luftskibet, da det skulle vendes af en kran, og udbrændte, men enkelte værdifulde dele kunne reddes.

Eksterne links

Skabelon:Marineluftskib